Tehno
StoryEditor

X tuži organizaciju za praćenje govora mržnje zbog izvješća o Twitteru

02. Kolovoz 2023.

Društvena mreža X tužila je neprofitnu organizaciju na američkom saveznom sudu zbog izvješća da govor mržnje cvjeta na platformi prije poznatoj kao Twitter.

X u vlasništvu Elona Muska optužio je Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) za proizvodnju ‘netočnih‘ analiza koje su tehnološku tvrtku koštale desetke milijuna dolara.

Međutim, pravna osnova navedena u tužbi podnesenoj u San Franciscu kasno u ponedjeljak je da je neprofitna organizacija prekršila uvjete pružanja usluge na X-u zbog načina na koji je pristupala podacima za svoja izvješća.

Izvršni direktor CCDH-a Imran Ahmed u utorak je ustvrdio da je Muskov pravni potez pokušaj da se ušutkaju kritičari onako kako to čine autokrati.

Ahmed je stao uz istraživanje grupe, rekavši da ono pokazuje da se mržnja i dezinformacije ‘šire kao šumski požar‘ u Muskovu X-u.

Tužbom ekscentrični milijarder traži od suda da X-u dodijeli neodređenu novčanu odštetu i naredi CCDH-u da prekine način na koji je dobivao podatke za svoja izvješća.

U tužbi se tvrdi da su CCDH i njegova matična organizacija u Britaniji ‘aktivističke organizacije maskirane kao istraživačke agencije‘.

X dalje u tužbi tvrdi da je neprofitna organizacija nepropisno dobila pristup podacima kako bi mogla ‘odabrati‘ informacije kojima bi poduprla izvješća koja pokazuju da je rebrendirani Twitter prepun štetnog sadržaja.

– Musk pokušava pucati u glasnika koji ističe otrovni sadržaj na njegovoj platformi umjesto da se nosi s otrovnim okruženjem koje je stvorio – rekao je Ahmed u izjavi.

– Musk nas neće natjerati da šutimo – dodao je.

Otkako je Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara u listopadu prošle godine, oglašivački posao te platforme se urušio zbog reakcija na njegov stil upravljanja i masovna otpuštanja u tvrtki kojima je reducirano moderiranje sadržaja.

Kao odgovor na to, poduzetnik je krenuo prema izgradnji baze pretplatnika i modela plaćanja u potrazi za novim prihodom.

Mnogi korisnici i oglašivači podjednako su negativno reagirali na nove naknade na tom društvenom mediju za prethodno besplatne usluge, promjene u moderiranju sadržaja i vraćanje prethodno zabranjenih desničarskih računa.

U prosincu je Musk ponovno aktivirao Twitter račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa iako se Trump tek treba vratiti na platformu.

X je nedavno vratio repera i dizajnera Kanyea Westa otprilike osam mjeseci nakon što mu je račun suspendiran.

Prošle jeseni, West, koji sada profesionalno nastupa kao Ye, objavio je sliku na kojoj se činilo da prikazuje svastiku isprepletenu Davidovom zvijezdom, a Musk je suspendirao umjetnika s platforme koju je kupio tjednima ranije.

04. ožujak 2024 16:18