Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AI groznica: Nvidia prešla prag od 1,5 trilijuna dolara procijenjene vrijednosti

25. Siječanj 2024.
Nvidia foto Shutterstock

Procjena tržišne vrijednosti Nvidije je u srijedu po prvi put prešla prag od 1,5 trilijuna dolara dok ludnica za ulaganjem u sve što ima veze s umjetnom inteligencijom nastavlja gurati proizvođača prema još većoj zaradi. 

Dionice su porasle nešto više od jedan posto na zatvaranju, što je bilo dovoljno za podizanje ukupne tržišne kapitalizacije poluvodičkog diva Jensena Huanga s 1,48 bilijuna dolara na 1,52 bilijuna dolara, prema podacima Refinitiva.

Tehnološke dionice s tzv. mega kapitalizacijom već su porasle za 24 posto u 2024., nastavljajući tako pobjednički niz od prošle godine kada su skočile gotovo 250 posto zahvaljujući eksploziji interesa za ChatGPT.

Investitori su istaknuli Nvidiju kao ključnu dionicu AI-ja zbog njene dominacije na tržištu grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) koje pokreću OpenAI-jev chatbot i druge inteligentne jezične alate.

Njegov troznamenkasti porast podigao ga je u svibnju na vrijednost od trilijun dolara i uspostavio ga kao člana takozvane ‘Sedam veličanstvenih‘ velikih tehnoloških kompanija, zajedno s Appleom, Microsoftom, Alphabetom, vlasnikom Googlea, Amazonom, vlasnikom Facebooka Meta Platformom i Teslom.

Nvidia nije bila jedini član te grupe koji je u srijedu postigao veliku procjenu.

Microsoftova ukupna tržišna kapitalizacija popela se na dosad neviđenih tri bilijuna dolara, dok je Meta premašila jedan bilijun dolara po prvi put od 2021. s dionicama koje su dobro ušle u novu godinu zahvaljujući rezanju troškova u ‘Godini učinkovitosti‘ izvršnog direktora Marka Zuckerberga.

Početak zlatne groznice 

Wedbushov tehnološki analitičar Dan Ives vjeruje da je ovo tek početak zlatne groznice umjetne inteligencije. Čak i nakon vrhunske godine za tehnološke dionice povezane s umjetnom inteligencijom 2023., ulagači mogu očekivati ​​više dobitaka ove godine jer tehnologija počne povećavati zaradu poduzeća.

- Vjerujemo da će dionice tehnologije porasti za 25 posto u 2024. - napisao je Ives u nedavnoj bilješci za Fortune. U najboljem slučaju, Ives smatra da bi dionice tehnologije mogao čak zabilježiti porast od 35 posto u 2024., dovodeći Nasdaq Composite do rekordnih 20.000.

Ključ optimističnog pogleda poznatog analitičara na tehnološke dionice temelji se na jednoj jednostavnoj ideji: slučajevi upotrebe umjetne inteligencije ‘eksplodiraju globalno‘. Temeljeno na novim istraživanjima i svojim nedavnim putovanjima u tehnološke tvrtke diljem svijeta, Ives vjeruje da njegovi kolege na Wall Streetu još uvijek ‘značajno podcjenjuju koliko brzo se odvija ovaj ciklus monetizacije umjetne inteligencije.‘

Tijekom proteklih nekoliko godina na Wall Streetu se vodila žestoka rasprava o tome koliko će brzo umjetna inteligencija utjecati na krajnji rezultat velikih korporacija. Neki tvrde da je nedavna pompa oko sposobnosti umjetne inteligencije da smanji troškove i poveća produktivnost poduzeća, iako je na mnogo načina opravdana, malo preuranjena. To je dovelo do nekih ‘rizičnih‘ kupnji dionica od neiskusnih investitora koji se nadaju da će slijediti trend, prema iskusnim promatračima tržišta. Čak je i izvršni direktor Amazona Andy Jassy rekao prošlog ljeta da su neki od najnovijih alata umjetne inteligencije još uvijek dio ‘hype ciklusa‘, tvrdeći da još nisu sposobni proizvesti značajne rezultate za tvrtke. 

S druge strane, više od 50 posto svih poduzeća vjeruje da postoji 20 ili više slučajeva upotrebe generativne umjetne inteligencije u njihovim tvrtkama, dok preko 80 posto vidi deset ili više slučajeva upotrebe, otkrio je Wedbush u nedavnom istraživanju velikih korporacija. Ives je tvrdio da ovi rezultati istraživanja pokazuju da prednosti korištenja generativne umjetne inteligencije u svemu, od analize podataka do marketinga, poduzećima ‘postaju sve jasnije‘.

28. travanj 2024 19:02