Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Alemka Lončar, Hedona: Invalidnost ne mora biti zapreka za uspješan biznis

06. Svibanj 2023.
Alemka Lončar, Hedona d.o.o.foto Ratko Mavar
Križevačku tvrtku prije deset je godina osnovala Udruga osoba s invaliditetom da bi zaposlila neke svoje članove, a to što je među njima bilo nekoliko slastičara odredilo je čime će se baviti – u njoj su počeli ručno izrađivati vrhunske čokoladne proizvode koji se danas mogu naći u Kauflandu, KTC-u, Intersparu, Gligori… i Hedoninoj web-trgovini. I na tome nije stala, razvila je i druge poslove

Udruga osoba s invaliditetom Križevci na čelu s predsjednikom Petrom Gatarićem prije deset godina tražila je način na koji bi našla posao za nekoliko svojih članova koji su bili dugotrajno nezaposleni. Pala je odluka da se krene u slastičarstvo s obzirom na to da su ti članovi završili smjer za pomoćnoga kuhara i slastičara. Tako je u Križevcima osnovana čokolaterija Hedona, jedno od prvih društvenih poduzeća u Hrvatskoj.

U počecima je dobila pomoć Koprivničko-križevačke županije za kupnju osnovne opreme, no znatan novac ipak je osigurala sama Udruga kao stopostotna vlasnica. Potrebna sredstva namaknuta su također sudjelovanjem na raznim natječajima. No Hedonin poslovni put nije bio nimalo lak. Bio je zapravo trnovit, kaže direktorica tvrtke Alemka Lončar, ponajprije stoga što je dugo trebalo dokazivati da njezini zaposlenici mogu izraditi jednako dobar, pa i bolji proizvod unatoč poteškoćama s kojima se bore.

Stalne inovacije

Među prvih šest zaposlenih četvero su bile osobe s invalidnošću. U međuvremenu je tvrtka narasla na današnja 34 zaposlena, od kojih je 18 osoba s invalidnošću, a svi oni stoje iza velike ponude slatkih proizvoda koje izrađuju i po narudžbi.

– Imamo popriličnu paletu proizvoda: tri osnovne vrste čokolade, tamnu, mliječnu i bijelu, u raznim gramažama i s različitim dodacima. Najpopularnija je ona s posipom od sjeckanih lješnjaka i brusnica. Nudimo i različite praline u desetak osnovnih okusa koje smo sami razvijali.

Odnedavno proizvodimo mnogo dražeja, prženih lješnjaka i badema u bijeloj, tamnoj i mliječnoj čokoladi. Sad imamo i nove uređaje za proizvodnju vlastitih pasta od orašastog voća koje upotrebljavamo kao punila za praline i u sladoledu. Mogu se pakirati u manje staklenke kao premium namazi. Naš namaz sadržava šezdeset posto lješnjaka i tamnu čokoladu bez šećera. Stalno radimo na inovacijama. Upravo je počela kampanja ‘Hakuna matata‘ u suradnji s humanitarcem i profesorom geografije Dejanom Nemčićem.

U tu svrhu razvili smo lepezu čokolada sa zanimljivim okusima koji podsjećaju na Afriku, dio prihoda od prodaje ide u humanitarne svrhe. Fantastičan dizajn ambalaže izradila je desetogodišnja Ema Dujmović. Pratimo trendove i odlučili smo uskoro odvojiti veći dio proizvodnje samo za proizvode od organske čokolade s biocertifikatom. Za to postoji velik interes na zapadnom tržištu na koje želimo biti orijentirani – iznosi Lončar.

Za proizvode se upotrebljava isključivo najfinija belgijska čokolada, naglašava, zato Hedona s proizvođačem ima ugovore o opskrbi i cijenama jer kupuje velike količine. Ostale sirovine nabavljaju se iz Italije, poneke i lokalno.

Dodatne djelatnosti

– Naše praline ​najtraženije su zbog okusa. Zagrebački hotel Esplanade već ih gotovo deset godina stavlja na jastuk svojim gostima. Lani smo proizvodili praline s bademom i morskom solju za Solanu Nin, što nije bio jednostavan zahtjev, no ispunili smo ga. Za inovativne recepte zaslužan je naš čokolatijer Dubravko Vitlov, koji ima bogato dugogodišnje iskustvo i veliku ljubav prema ovom poslu. Uz čokolateriju otvorili smo 2017. godine Chocobar i čokoladnu kućicu u središtu Križevaca, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Na oba prodajna mjesta nudimo i svoj sladoled, a naši proizvodi mogu se naći, među ostalim, u našoj internetskoj trgovini, u Kauflandu, KTC-u, Intersparu, Gligori te u dućanu Crotaste u Zagrebu, koji prodaje isključivo ekskluzivne hrvatske proizvode. Prije dvije godine razvili smo dodatne djelatnosti: digitalni tisak promidžbenih materijala i šivanje, najviše platnenih torbi. Na tim poslovima ​zaposleno je sedam osoba. Uz veliku paletu profesionalne opreme bavimo se tiskom na majice, kape, kišobrane, privjeske, kemijske, odnosno na gotovo sve vrste površina.

Vodimo se time da izrađujemo sve što možemo napraviti sami, zato izrađujemo i velik dio ambalaže za svoje proizvode, sve vrste personalizacija – od zlatotiska do graviranja. Uredi, pogon i Chocobar nalaze se u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci. Čokolaterija se proteže na šesto četvornih metara, a ostale djelatnosti na još oko tristo kvadrata – opisuje Lončar.

Hedona je društveno poduzeće i integrativna radionica te posluje prema načelu društvenog poduzetništva, ali budući da taj pojam u Hrvatskoj nije uveden u pravo, ističe Lončar, osnovani su kao društvo s ograničenom odgovornošću i imaju sve obveze kao i druge tvrtke. Međutim, Hedonin rad usmjeren je na postizanje pozitivne promjene u društvu, dodaje Lončar, tako da ono čime se bave utječe na život ljudi, ponajprije na osobe s invalidnošću.

28. svibanj 2024 12:04