Tvrtke i tržišta
StoryEditor

BioNTech zainteresiran za britansku tvrtku fokusiranu na umjetnu inteligenciju

11. Siječanj 2023.
BioNTech foto Shutterstock

Njemačka farmaceutska tvrtka BioNTech objavila je da planira kupiti britansku inovativnu tvrtku InstaDeep kako bi integrirala umjetnu inteligenciju u istraživanje i razvoj lijekova i cjepiva.

Njemačka kompanija ponudila je za InstaDeep 362 milijuna funti (440 milijuna dolara) u gotovini i u svojim dionicama.

BioNTech već ima vlasnički udio u Instadeepu i surađuje s britanskom tvrtkom tri godine. Zajedno su razvili sustav ranog upozorenja za moguće visokorizične varijante covida-19.

Preuzimanjem britanskog start-upa njemačka kompanija dobila bi oko 240 stručnjaka i osigurala bi pristup globalnoj mreži istraživačkih partnera na području umjetne inteligencije, strojnog učenja i podatkovne znanosti. 

Akvizicija bi omogućila BioNTechu da izgradi ‘potpuno integrirane kapacitete za cijelo poduzeće u području istraživanja, inženjeringa i razvoja imunoterapije nove generacije u većim razmjerima‘, priopćila je kompanija u utorak.

InstaDeep bi kao podružnica BioNTech-a nakon akvizicije poslovao na globalnoj razini, a sjedište bi mu ostalo u Londonu.

BioNTech namjerava zaključiti akviziciju do kraja ožujka, najavio je izvršni direktor Ugur Sahin na konferenciji u SAD-u. Cilj je, rekao je, integrirati umjetnu inteligenciju u sva područja rada.

Prema Sahinu, trend u budućem radu bit će razvoj cjepiva i terapeutskog pristupa koji će štititi od ozbiljnih simptoma bolesti i sprečavati ‘infekcije i simptomatske bolesti‘.

Planirano preuzimanje naglašava sve veću važnost Britanije za BioNTech, poručili su.

19. svibanj 2024 20:02