Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Cijene nafte pale na 92 dolara, trgovce brine Kina

15. Studeni 2022.

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 92 dolara zbog novog vala zaraze Covidom-19 u Kini koji je iznova potaknuo zabrinutost za potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 1,08 dolara niža nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 92,06 dolara. Jučerašnju trgovinu zaključila je u minusu 2,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,13 dolara nižoj cijeni, od 84,74 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,09 dolara.

Trgovce je jučer uznemirio novi val zaraze Covidom-19 u Kini, koji je potopio nadu da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva koronaograničenja i utrti put oporavku potražnje za energijom.

Broj slučajeva zaraze snažno je porastao prošlog vikenda, a u ponedjeljak su Peking i drugi veliki gradovi izvijestili o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

- Rast broja novih slučajeva koronavirusa u Pekingu i drugim gradovima poslužio nam je kao podsjetnik da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta gospodarstva i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte - rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

U utorak je broj zaraženih dodatno porastao, uključujući i glavni grad Peking, a odvojeni su podaci pokazali sporiji rast aktivnosti u kineskoj industriji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u ponedjeljak snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u 2022., po peti put od travnja, ističući Covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim gospodarstvima.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je pak prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. prosinca na snagu stupa embargo EU-a na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milijun barela nafte dnevno, naglasili su.  U 2023. rast potražnje trebali bi zakočiti nepovoljni ekonomski trendovi, dodali su.

Značajniji pad cijena nafte zakočile su danas procjene da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za oko 300.000 barela, prema anketi koju je ponedjeljak objavio Reuters. Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tokom dana, a vlada sutra.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 39 centi, na 94,92 dolara.

05. prosinac 2022 10:54