Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Doris Hsu EY-ova svjetska poduzetnica godine, hrvatsku predstavljao Vjekoslav Majetić

09. Lipanj 2023.
Branko Horvat, Doris Hsu, Božidar Radoš

Tajvanska poduzetnica Doris Hsu, izvršna predsjednica kompanije GlobalWafers, dobitnica je nagrade EY Svjetski poduzetnik godine, stoji u priopćenju EY-a. Hsu je nagradu dobila u Monacu u konkurenciji od 49 nacionalnih pobjednika iz 45 svjetskih zemalja, a izabrao ju je osmeročlani stručni žiri. Hrvatsko poduzetništvo predstavljao je Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING, koji je u ožujku ove godine ponio titulu osmog hrvatskog EY Poduzetnika godine.

Doris Hsu impresionirala žiri jer je, kako se navodi, vidjela potencijal u materijalima koji se nalaze na vrhu poluvodičke industrije - silicijskim pločicama - te danas pruža inovativna, napredna tehnološka rješenja vodećim proizvođačima čipova. Njena tvrtka GlobalWafers je najveći tajvanski i treći najveći svjetski proizvođač silicijskih pločica, a proizvodi GlobalWafersa su sastavni dio gotovo svih tehnologija u modernom društvu.

Kad je riječ o Majetiću, u EY kažu da se njegov DOK-ING u domaćoj konkurenciji osim po sjajnim poslovnim rezultatima izdvojio i po društvenom doprinosu, budući da proizvodi i razvija robotizirane sustave posebne namjene koji štite ljudske živote u obavljanju najopasnijih poslova, primarno u razminiranju, vatrogastvu i rudarstvu.

Zadnjih nekoliko godina Majetić radi na razvoju novog postrojenja za zbrinjavanje otpada koji funkcionira na vrlo ekološki prihvatljiv način, a istovremeno je i ekonomski isplativ, s obzirom na produkte koje generira, a koji se mogu dalje koristiti. Tijekom više od tri desetljeća rada DOK-ING je ostvario poslovnu suradnju s vladama i ministarstvima, nevladinim organizacijama i agencijama te s komercijalnim tvrtkama u cijelom svijetu.

‘Bilo mi je iznimno zadovoljstvo biti dio ovog programa, upoznati poduzetnike raznih profila iz cijelog svijeta te čuti njihove zanimljive i inspirativne priče. Čestitam svima koji su se natjecali za titulu EY Svjetskog poduzetnika godine, svi oni su dokaz da je ideju moguće pretvoriti u globalno priznati poduzetnički uspjeh‘, poručio je Vjekoslav Majetić nakon proglašenja dobitnice nagrade EY Svjetski poduzetnik godine.

Inače, izbor za EY Svjetskog poduzetnika godine kontinuirano se održava od 2001. i okuplja najperspektivnije poduzetnike iz cijelog svijeta. Nakon ovogodišnje svjetske završnice, program EY Svjetski poduzetnik godine je ponovno aktivan na nacionalnoj, ali i globalnoj razini. Poduzetnike i njihove uspješne poduzetničke priče za ovaj je izbor već moguće prijaviti putem službene internetske stranice EY Poduzetnik godine.

04. prosinac 2023 01:30