Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Građevinar po struci, roker u duši i praksi, Ivan Senčar iz ljubavi stvorio odličan biznis

23. Lipanj 2022.
Ivan Senčar, Euro-Unit, Čakovecfoto Ratko Mavar

Prvi korak u ostvarivanju dječačkog sna da izradi svoju gitaru Senčar je napravio osnutkom tvrtke Euro-Unit, danas ovlaštenog distributera 74 najveća svjetska brenda u proizvodnji glazbenih instrumenata i profesionalne audioopreme. No njezin je ponos proizvodnja vlastitih glazbenih instrumenata, među kojima je, naravno, i gitara – Ivan‘S

Osebujnost Ivana Senčara, vlasnika čakovečke tvrtke Euro-Unit, vrlo brzo nakon što s njim progovorite nekoliko riječi, zapne vam za oko. Dijete sa sela, građevinar po struci, roker u duši, svirač i pjevač, autor četrdesetak skladbi stvorio je biznis iz ljubavi. U razgovoru ističe da je uz kvalitetan strateški razvoj i izvrstan rad svih zaposlenika pozicionirao Euro-Unit kao lidera glazbene industrije u ovom dijelu Europe.

Tvrtka je ovlašteni distributer 74 najveća svjetska brenda u proizvodnji glazbenih instrumenata i profesionalne audioopreme, među kojima prednjači najveći u svijetu glazbene industrije – Yamaha.

Poduzetnik i glazbenik

Osim trgovinom, bavi se projektiranjem i opremanjem unutarnjih i vanjskih prostora glazbenom opremom te profesionalnom audioopremom po načelu 'ključ u ruke', profesionalnom audioedukacijom, servisom te iznajmljivanjem koncertnih klavira. Ali najveći je Euro-Unitov ponos proizvodnja pet vlastitih brendova: Ivan'S, LionStyle, Bwing, Canorus i Slavonka. Na 3300 četvornih metara moderno opremljene zgrade u kojoj je tvrtkino sjedište veliki je izložbeni glazbeni salon u kojem se ističu gitara s potpisom Senčarova prijatelja Vlatka Stefanovskog i natpis na zidu: 'Život u skladu s prirodom.'

Obilje prirodnog zelenila kao izraz Senčarove ljubavi prema prirodi i supruge Dušanke prema cvijeću kao da se sljubilo s velikim brojem domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Veli da je Euro-Unit jedna od najnagrađivanijih tvrtki u Hrvatskoj za kvalitetu menadžmenta, društveno odgovorno poslovanje, vrhunske rezultate, humanitarne aktivnost, kulturu i sport. Dopredsjednik je HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije, predsjednik Strukovne grupe za trgovinu HGK-a – Čakovec.

Aktivno igra nogomet, svira, pjeva, komponira i već trideset dvije godine vodi tvrtku koju je pokrenuo u vlastitoj kući u međimurskom selu Slakovcu. Iako je prema NKD-u Euro-Unitova osnovna djelatnost trgovina, ima svoje brendove, ali za sada ih ne proizvodi u Hrvatskoj jer još nije sazrelo vrijeme za to.

image

Ivan Senčar, Euro-Unit, Čakovec

foto Ratko Mavar

Ostvareni dječački san

– Uvjeti su i dalje bolji drugdje u svijetu. Euro-Unit Hrvatska pokriva zapadnoeuropsko tržište, a tvrtka kći u Crnoj Gori istočnoeuropsko – kaže Senčar.

Prvi vlastiti brend LionStyle (glazbeni dodaci) oformljen je 2004., ali Senčarov najveći san ostvario se 2009., u vrijeme velike svjetske financijske krize, kad je proizveo prvu gitaru vlastitog brenda, Ivan'S. Proizvodnja akustičnih, klasičnih, električnih gitara i basova, mandolina i ukulele-gitara dogovorio je na glazbenom sajmu u Šangaju s kineskim proizvođačem. Budući da ta tvrtka proizvodi i za najpoznatije svjetske brendove, u razgovoru o brendu Kinezima je bio pomalo sporan naziv Ivan'S jer ih je asocirao na Ibanez. Ipak, Senčar im je objasnio da je u nazivu njegovo ime Ivan, a S je početno slovo prezimena.

Proizvodnjom gitara ispunila mu se želja još iz dana kad je krenuo u poduzetničke vode. Zakleo se tada, priča, da će jednoga dana imati vlastitu gitaru. Kao tinejdžer molio je brata da mu je kupi iako nije znao svirati; dobio ju je u šesnaestoj godini. Što su ga vršnjaci više zezali, on je, onako samouk, bio još uporniji pa je već s dvadeset, kaže, postao profesionalac. Svirao je u pratećem bendu pokojnog Tomislava Ivčića, Darka Domijana, svirao i pjevao na mnogim hotelskim gažama po bivšoj Jugoslaviji, a danas svira za svoju dušu te komponira pop-rock i instrumentalnu glazbu, 'onako iz srca i duše', veli.

Godinama su, nastavlja pripovijedati, on i njegovi sinovi radili na vlastitom dizajnu gitara, razvijali prepoznatljivost i stilove gitara, povećavali broj modela, izbor boja te proširivali izbor cjenovnih razreda. No nisu stali na tome. Vlastitu proizvodnju brenda Bwing – gudaćih instrumenata (violine, violončela, kontrabasi i pribor), te brenda Canorus – puhaćih instrumenata (flaute, klarineti, trube, tromboni, saksofoni, tube te pribor za puhače), pokrenuli su 2014. Danas se Euro-Unitovi brendovi proizvode u pet kineskih tvornica i na njima sviraju vrhunski profesionalci.

– Sa svojim timom realizirao sam ono što sam oduvijek želio: da budemo barem 30 posto neovisni o bilo kome, tj. da Euro-Unit ne bude samo trgovinska djelatnost – kaže Senčar.

Ostatak priče o pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

22. travanj 2024 03:41