Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hanfa odobrila Tankerskoj plovidbi preuzimanje Turisthotela

10. Ožujak 2023.
Ugostiteljsko-zabavni centar na plaži, Turisthotel

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je Tankerskoj plovidbi objavljivanje ponude za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije.

U Hanfi su utvrdili da je prosječna cijena dionice Turisthotela u posljednja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude iznosila je 581,59 eura, a najviša cijena po kojoj je Tankerska plovidba stjecala dionice je iznosila 610,53 eura, pa je cijena izražena u ponudi u skladu s odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Danas se tom dionicom na ZSE trgovalo po cijeni od 590 eura. 

Kako Hanfa dalje navodi u priopćenju, također su joj dostavljeni i dokazi da je Tankerska plovidba izdvojila novčana sredstva za kupnju dionica Turisthotela od svih dioničara koji tijekom ponude iskažu interes za prodajom svojih dionica po navedenoj cijeni.

Regulatorna agencija podsjeća da je obveza objavljivanja ponude nastala 18. siječnja, kada je prethodnim sklapanjem ugovora s pojedinim malim dioničarima Tankerska plovidba stekla više od 53.000 redovnih dionica odnosno 14,61 posto udjela, povećavši svoj ukupni udio u temeljnom kapitalu Turisthotela na 39,34 posto. 

Iz Hanfte navode i da su u postupku utvrđivanja najviše cijene dionice zatražena očitovanja Tankerske plovidbe, Turishotela i investicijskog savjetnika - društva Interkapital vrijednosni papiri kako bi se utvrdile činjenice povezane s naknadama koje su bile eventualno bile predmetom posljednjih ugovora o kupoprodaji dionica između ugovornih strana.

Konkretno, Hanfa je tražila informacije o tome je li, kada i pod kojim uvjetima određenim prenositeljima dionica pored ugovorene kupoprodajne cijene ponuđena i kompenzacija odnosno dodatna naknada za dionice Turisthotela, u čemu se sastojala takva naknada (novčani iznos, vrijednosni papiri ili nešto treće), ako su kao dodatna naknada ponuđeni vrijednosni papiri – kome je ponuđena takva naknada, jesu li pregovori rezultirali sporazumom/ugovorom, kada je sklopljen i od čega se sastojao te jesu li već izdani vrijednosni papiri ili će se tek izdati.

Iz očitovanja stoji da su postojali prijedlozi o naknadama koje pojedini dioničari s kojima je sklopljen ugovor u konačnici nisu prihvatili, niti je s njima pojedinačno sklopljen dodatni sporazum koji bi to regulirao. Izvršene su i provjere transakcija po računima otvorenim u kreditnim institucijama i utvrđeno je da osim iznosa kupoprodajne cijene (od 610,53 eura) po dionici, prodavateljima nije isplaćen nikakav drugi iznos kao eventualno dodatna naknada, ističe se u priopćenju. 

Stoga je u okvirima ovog postupka utvrđeno da će s utvrđenom cijenom iz ponude za preuzimanje svi dioničari biti u jednakopravnom položaju. U trenutku objave ponude, svi preostali dioničari će samostalno donijeti investicijsku odluku žele li prihvatiti ponudu Tankerske plovidbe ili ostati dioničari Turisthotela. 

S obzirom da je Turisthotel prijavio sumnju na objavu povlaštenih informacija putem elektronskih poruka, Hanfa izričito u okvirima svojih ovlasti o tome provodi dodatni nadzorni postupak koji će utvrditi je li u tim porukama iznesena povlaštena informacija kako je definira Ureda o zlouporabi tržišta. Taj postupak neće imati utjecaj na odluku iz ovog rješenja, navode iz Hanfe.

Uzimajući u obzir dosadašnju javnu komunikaciju predstavnika Turisthotela i Tankerske plovidbe te pojedinih dioničara, Hanfa je dodatno uputila dopise objema tvrtkama da se tijekom trajanja ponude za preuzimanje pridržavaju odredbi zakona povezanih s javnim izražavanjem komentara i mišljenja, kako bi se svim ostalim ulagačima omogućilo da samostalno i razborito donesu vlastitu investicijsku odluku, zaključuje se u priopćenju.  

Turisthotel je jedna od najvažnijih turističko-ugostiteljskih kompanija na zadarskom području, koja u sastavu ima jedan od u Europi najcjenjenjih kamping resorta  - Zaton Holiday Resort. U sastavu Grupe Turisthotel je i zadarski boutique hostel Forum, praonica rublja u Zadru (kapaciteta pranja 40 tona dnevno), te društvo Praonica Plat u Dubrovniku.

16. travanj 2024 16:33