Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatski startup Daytona dobio novih pet milijuna dolara investicije

25. Lipanj 2024.
Osnivači Daytone Goran Draganić, Ivan Burazin i Vedran Jukić

Nakon nešto više od pola godine, kada je hrvatski startup Daytona prikupio dva milijuna dolara u pre-seed rundi investiranja u kojemu su između ostalih sudjelovali lideri hrvatske tehnološke scene, stigla je i nova, seed runda investicije od čak pet milijuna dolara.

Ovu rundu investiranja, kako je navedeno u priopćenju tvrtke, predvodi Upfront Ventures, jedan od najpoznatijih fondova u SAD-u koji upravlja s više od šest milijardi dolara imovine te je ulagač u dobro poznate tvrtke, kao što su, primjerice, GOAT, PayPal Credit i Ring. Povjerenje Daytoni, startupu koji se bavi programiranjem u cloudu, ponovno je ukazao i prethodni ulagač, 500 Emerging Europe, dio investicijske kompanije 500 Global koja upravlja imovinom vrijednom 2,7 milijardi dolara, a investitor je u tehnološke divove poput Canve, Twilia i Reddita.

Nova će financijska injekcija Daytoni omogućiti unaprjeđenje istoimenog alata za upravljanje razvojnim okruženjem otvorenog koda, ali i nova zapošljavanja u marketingu, prodaji i inženjeringu.

Kako je objasnio Ivan Burazin, suosnivač i izvršni direktor Daytone, njihov je cilj ‘učiniti svakog programera produktivnijim‘.

– Danas se postavljanje razvojnog okruženja može usporediti s pokretanjem automobila 1900-ih – s mnogo koraka i kvarova. Daytona to čini jednostavnim kao pokretanje modernog automobila – samo pritisnete gumb i krenete. Pomažemo programerima da se usredotoče na ono što im je zaista važno, a to je pisanje koda i izgradnja inovativnih rješenja – dodao je Burazin.

Nova investicija, novi član upravnog odbora

Ovom investicijom startup Daytona, kojega je Burazin osnovao nakon odlaska iz Infobipa prije nešto manje od godinu dana,  dobio je i novog člana upravnog odbora, a to je Kevin Zhang, partner u Upfront Venturesu.

Daytona je u početku nastala kao rješenje prilagođeno velikim poduzećima koje omogućuje programerima automatiziranu konfiguraciju okruženja za rad, jednostavnu suradnju i povećanje produktivnosti uz pridržavanje sigurnosnih potreba poduzeća. Prepoznajući važnost koristi ovih prednosti i izvan velikih organizacija, Daytona je stvorila verziju otvorenog koda namijenjenu individualnim programerima. U samo dva mjeseca, Daytona je na GitHub-u, vodećoj svjetskoj platformi za projekte otvorenog koda, prikupila tisuće pratitelja i konstantno je na listi popularnih projekata, što ukazuje na snažnu potražnju i veliki interes zajednice.

Jedan od stalnih izazova programerima je problem tzv. ‘radi na mom računalu‘, gdje neusklađena razvojna okruženja dovode do značajnih gubitaka produktivnosti. Daytona se izravno suočava s ovim problemom jer omogućuje svakom programeru stvaranje potpuno funkcionalnog radnog okruženja jednom naredbom ‘daytona create‘.

– Najnaprednije tvrtke na svijetu usvojile su razvojna okruženja u oblaku kao način postizanja jedinstvenog razvojnog okruženja za svoje timove. Osnivači Daytone rade na tome od kada su prije više od desetljeća stvorili jedan od prvih IDE-ova u oblaku. Njihova stručnost i strast jedinstveno ih pozicioniraju za izgradnju programerskog iskustva koje također zadovoljava i najstrože sigurnosne zahtjeve – rekao je Zhang.

25. lipanj 2024 20:42