Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HT sklopio prvi sporazum za virtualni ugovor o opskrbi obnovljivom energijom

28. Listopad 2022.
Kostas Nebis

Hrvatski Telekom i Liburana, koja je u stopostotnom vlasništvu Professio Energia, sklopili su Sporazum o glavnim uvjetima za virtualni Ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (Virtual Power Purchase Agreement - vPPA). Riječ je o prvom korporativnom vPPA sporazumu ovog tipa u Hrvatskoj. Kako se navodi u priopćenju, potpisivanjem ugovora koje predstoji predviđeno je da bude sklopljen na razdoblje od 10 godina.

Sukladno ugovoru, Liburana/Professio Energia će izgraditi vjetroelektranu ‘Mazin Gračac‘ koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora energije u količini od 50 GWh godišnje, a za koju je planirano da počne s radom u zadnjem tromjesečju 2024. godine.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je da ovaj sporazum, prvi korporativni PPA u Hrvatskoj, predstavlja veliku strukturalnu energetsku tranziciju za HT.

‒ Radi se važnom koraku u podmirenju značajnog dijela naše godišnje potrebe za električnom energijom iz obnovljivih izvora, a što će izravno doprinijeti i ostvarivanju naših ambicioznih ESG ciljeva. Već gotovo dvije godine koristimo 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora te sustavno radimo na smanjenju potrošnje energije. PPA sporazum također simbolizira našu predanost održivom razvoju, cilju Europske unije u vidu povećanja udjela obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji energije na 45 posto, te ovime istodobno stvaramo preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, veću stabilnost i gospodarski rast u Hrvatskoj ‒ objasio je Nebis.

Mario Klarić, član Uprave i direktor Professio Energia, prvog hrvatskog javnog dioničkog društva usmjerenog na razvoj, primjenu i dugoročno upravljanje projektima obnovljivih izvora energije, istaknuo je da im je drago što ih je HT odabrao za partnera u svojoj energetskoj tranziciji.

‒ Sukladno misiji Društva koja podrazumijeva omogućavanje pouzdane proizvodnje električne energije bez emisija stakleničkih plinova klijentima i partnerima u Jugoistočnoj Europi i šire, izuzetno smo ponosni zbog sklapanja ovog Sporazuma koji predstavlja osnovu za sklapanje prvog takvog vPPA u Hrvatskoj. Planiranom izgradnjom vjetroelektrane ‘Mazin Gračac‘ pridonosimo daljnjem ostvarivanju svoje vizije prema kojoj želimo postati vodeća vertikalno integrirana kompanija u području razvoja i upravljanja projektima obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Europi, i to putem daljnjih investicija, održivim razvojem te povećanjem tržišne kapitalizacije  dodao je Klarić.

Više informacija o suradnji bit će objavljeno po zaključenju Ugovora, najavili su u priopćenju.

24. travanj 2024 19:17