Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Infobip preuzeo Netokraciju

12. Srpanj 2022.
Ivan Burazin
 
Prvi hrvatski jednorog, vodnjanski Infobip, napravio je svoju drugu akviziciju u Hrvatskoj i preuzeo Netokraciju jedan od vodećih poslovno-tehnoloških medija u regiji koji prati startup i tehnološku scenu, objavo je Jutarnji list.
 
Nakon što je lani preuzeo konferenciju Shift, najveću regionalnu developersku konferenciju, sad je preuzeo i regionalno najpoznatiji web portal za developersku zajednicu. Vrijednost transakcije, kao i ostali uvjeti preuzimanja su poslovna tajna.
 
- Netokracija kao poslovno-tehnološki magazin će u sklopu Infobip grupe nastaviti djelovati kroz neovisno uredništvo pod uredničkim vodstvom Mije Biberović. Formalno preuzimanje Netokracije od strane Infobipa uslijedit će se po ispunjenju svih uvjeta potrebnih za zaključenje transakcije - kaže Ivan Burazin, član uprave Infobipa za developersko iskustvo
 
Navodi da dugo surađuje s Netokracijom i da su se nebrojeno puta kroz tu suradnju pitali bi li postojala mogućnost udruživanja snaga. Netokracija je, pojašnjava Burazin, partner konferencije Shift takoreći od njenih početaka.
 
Nedavno su zaključili i projekt koji je otvorio prostor da se to dugodišnje propitkivanje pretvori u ozbiljne razgovore. Netokracija je, naime, napravila Infobipov globalni Engineering handbook. - Netokracija je ne samo pomogla u stvaranju našeg globalnog Engineering handbooka, već je osnivač Netokracije Ivan Brezak Brkan u nekoliko navrata održavao radionice s Infobipovim developerima. U sklopu tih trodnevnih radionica svaki od prisutnih developera napisao bi barem jedan kvalitetan tehnički blog post, što je iznenađujuće dobro - kaže Burazin.
 
Dodaje da im je plan da kroz suradnju Netokracije i Shifta, Infobip na sličan način uključi u svoje aktivnosti svih, gotovo tisuću inženjera.
 

Globalni planovi

 
Na taj način Infobip planira jačati svoju prisutnost u developerskoj zajednici na globalnoj razini. Dio tog plana Infobip već postiže kroz Infobip Startup Tribe kroz koji podupire startup ekosustav, kako u Hrvatskoj tako i globalno.
 
Sinergijski, Infobip tako može naučiti mnogo o vlastitim proizvodima i potražnji za njima, ali i potaknuti vlastitu prodaju. Upravo to radi njegov glavni konkurent Twilio. - Infobipu je cilj kroz ovu akviziciju dodatno osnažiti developersku zajednicu pružajući joj vrhunski developerski sadržaj "za developere" i "od developera" te dodatno podići vrijednost IT-ja u društvu, i to globalno - kaže Burazin.
 
Navodi i da će Infobip Shift i Netokracija zajedno u Hrvatskoj i regiji još snažnije predstavljati i pratiti razvoj tehnološkog, startup i developerskog ekosustava, a Netokracija će se širiti i globalno kako bi povećala odjek uspješnih domaćih priča.
- Do kraja godina Infobip će imati još puno aktivnosti za pokazati i uvjereni smo da će reakcija developerske zajednice biti odlična - kaže Burazin.
 
Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije, otkriva da su pregovori trajali oko pola godine. Nije ulazio u detalje, ali navodi da je nakon što je Ivan Burazin postao član uprave za developersko iskustvo postalo jasno da će Infobip trebati sadržaj za developere.
 
- Tu su se naši razgovori intenzivirali. Mislim da je riječ o dobrom spoju, jer Infobip je partner kojeg Netokracija treba da još bolje prati startup ekosistem, a Netokracijin tim može pomoći pokazati globalnoj developerskoj zajednici što Infobipovi proizvodi - programerska sučelja ili API-ji omogućuju - i to je otvorilo prostor za razgovor o akviziciji - pojašnjava Brezak Brkan. Dodaje da će se Netokracija u okviru Infobipa nastaviti razvijati u dva smjera.
 

Dva smjera za Netokraciju

Prvi je da će se Netokracije nastaviti pozicionirati kao relevantan medijski portal u Hrvatskoj i Srbiji te će se jače fokusirati na startup i developersku scenu. U drugom smjeru Netokracija će podržavati interne ciljeve Infobipa. Brezak Brkan kaže da će tim Netokracije postati dio Infobipovog odjela za developersko iskustvo kojeg vodi Ivan Burazin.
 
- Osobno ću kao Infobipov direktor za developerski sadržaj, uz Tenu Šojer Keser, voditi tim kojem će u fokusu biti kreiranje raznog sadržaja za developersku publiku, poput web, blog, video, podcast sadržaja i drugih - zaključuje Brezak Brkan.
 
Brezak Brkan kaže da će postojeći uspjeh s portalima Netokracija.com i Netokracija.rs nadograditi s novim formatima. Navodi da mladi developeri vole YouTube.
 
- Ali svi developeri i dalje itekako konzumiraju tekstualni sadržaj. Dapače, developerska zajednica je jedna od rijetkih gdje ste mogli vidjeti pokretanje novih, specijaliziranih blog platformi samo za developere u posljednje dvije godine - kaže Brezak Brkan.
 
Dodaje da ga osobno najviše veseli Twitter, koji je na globalnoj razini, a posebno na zapadu, jako popularan među developerima. U Hrvatskoj ipak nije ‘mainstream‘.
 
- Ništa od navedenog ne planiram sam. U kojem god smjeru krenuli, znam da ćemo uspjeti, jer ću tim i dalje voditi sa svojim dosadašnjim partnerima - Mijom Biberović i Tenom Šojer Keser iz Hrvatske i Markom Mudrinićem i Markom Tadićem iz Srbije. Odličan je osjećaj da s njima danas mogu razgovarati o tome što bismo mogli napraviti kad bismo razvijali našu globalnu priliku - zaključio je Brezak Brkan za Jutarnji list.
 
Inače, Infobipu je ovo drugi medijski projekt, premda za prvi nije vlasnički vezan. Naime, kako se pisalo krajem prošle godine, Infobip se povezao s novim medijskim projektom u Istri, news portalom istra24.hr. - Radi se o novom portalu koji Infobip podržava isključivo kroz oglašavanje unutar tech rubrike, a za koji je pružio tehničku podršku u zakupu domene koja je poslije preregistrirana na tvrtku Techno media grupa koja nije u vlasništvu Infobipa. Infobip aktivno podržava medijske projekte koji potiču pozitivne promjene u društvu, i to na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini, u raznim svjetskim regijama u kojima smo prisutni - odgovorili su tada iz Infobipa za Lider.
 
 
25. veljača 2024 20:30