Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Iskorak MI Braća Pivac u Sloveniju logičan je nastavak njihovog razvoja

20. Svibanj 2024.
Zvjezdana Blažić, Geja savjetovanjefoto Ratko Mavar

Preuzimanje Celjske mesnine od strane Mesne industrije Braća Pivac logičan je nastavak širenja te hrvatske kompanije na slovensko tržište. Komentirala je to stručnjakinja za tržište poljoprivredne i prehrambene industrije Zvjezdana Blažić, podsjetivši da je MI Braća Pivac, kao dio Grupe Braća Pivac, najjača mesna industrija u Hrvatskoj.

- Tu je riječ, prije svega, o proizvodnji s kojom su Pivci inače krenuli u svoj posao – proizvodnji pršuta. Oni su jako puno uložili u proizvodno-tehnološki proces u Ravči, a kako i Celjske mesnine imaju svoju proizvodnju pršuta, jasno je da je riječ o kompatibilnosti proizvodnje – rekla je Blažić.

Osim toga, dodala je, i na slovenskom tržištu pršut je jako tražen, što će biti dodatna prilika i za proizvode MI Braća Pivac, iako su oni već prisutni na slovenskom tržištu. U konačnici, Blažić veli da je taj iskorak u Sloveniji dodatna potvrda jako dobrih rezultata vrgoračke kompanije u proizvodnji i stočarstvu koje razvijaju već jako dugo.

Još jedan razlog preuzimanja slovenske kompanije od strane MI Braća Pivac leži u tome što su dosad preuzeli slične važne tvrtke u Hrvatskoj – PPK Karlovačku mesnu industriju i Mesnu industriju Vajda – te u na domaćem tržištu i nema mnogo sličnih koje bi se mogle preuzeti.

Iskorak MI Braća Pivac u Sloveniji jedan je od nekoliko zadnjih preuzimanja slovenskih kompanija od strane hrvatskih. Međutim, smatra Blažić, to nije nešto što bismo mogli označiti kao trend jer je ipak još uvijek riječ o pojedinačnim primjerima.

Da podsjetimo, nakon preuzimanja Celjskih mesnina, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac Neven Pivac rekao je da su slovensku mesnu kompaniju prepoznali ‘kao vrijednu kompaniju s velikim potencijalom: ‘Osim jačanja likvidnosti tvrtke, ulaskom u vlasničku strukturu fokusirat ćemo se na stvaranje uvjeta za njen daljnji razvoj kroz investicije i sveukupno unaprjeđenje poslovanja.

Ovo strateško partnerstvo kompatibilno je na više poslovnih razina budući da su obje kompanije veliki mesni proizvođači i prerađivači domaćih sirovina, s višegodišnjim iskustvom i primjenjivim znanjima. Ova će nam sinergija omogućiti i snažnije pozicioniranje najcjenjenijih proizvoda obiju mesnih industrija, kao što je daljnje plasiranje kranjske kobasice na hrvatskom tržištu, gdje je ona iznimno cijenjena, ali i dalmatinskog pršuta u Sloveniji‘.

Vijest o službenom preuzimaju Celjskih mesnina dolazi nedugo nakon što hrvatski Mplus preuzo većinski paket u slovenskoj poljoprivrednoj, vertikalno organiziranoj kompaniji, Panviti čime se nastavlja trend hrvtaskih preuzimanja u slovenskoj poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Pivci će po okončanju procesa imati većinski udio u kompaniji dok će iz njezina vlasničkog sustava potpuno izići suvlasnik Danilo Dujović, dok će Izidor Krivec zadržati manjinski udio na određeno vrijeme i upravljačku poziciju na čelu kompanije.

U preuzimanje nisu uključene Radgonske gorice, dio tvrtke koji se bavi vinom i ima pod koncesijom državnu zemlju, jer su Pivci fokusirani na sinergiju pršuta i proizvodnju kranjske kobasice koju će po isteku 2026. zbog pravila o zaštićenim proizvodima EU smjeti proizvoditi samo slovenski proizvođači.

12. lipanj 2024 06:46