Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jabilov novi proizvodni centar potaknuo rast zapošljavanja u Osječko-baranjskoj županiji

14. Kolovoz 2024.
Jabil u Osijeku

Prema nedavno objavljenim podacima o broju zaposlenih i nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, u zapošljavanju je među županijama u srpnju ove godine predvodila Osječko-baranjska županija, s 1135 osoba ili 15,6 posto od ukupnog broja zaposlenih zasnivanjem radnog odnosa. Jedan od potencijalnih faktora ovakvih pozitivnih brojki vjerojatno je Jabil, američka kompanija koja je upravo danas izvijestila o završetku izgradnje velikog centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku.

U pogonu se, naime, predviđa zapošljavanje više od 1500 radnika u proizvodnji visoke dodane vrijednosti, čime će tvrtka postati jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji. Kako su izvijestili iz Jabila, proizvodnja će započeti s radom do kraja ovoga mjeseca, što može biti znak da se uočeno povećano zapošljavanje u OBŽ odnosi upravo na Jabil. Međutim, za to još čekamo službeno očitovanje Jabila, koje ćemo naknadno objaviti.

Otvorenje krajem godine

Sam centar izgrađen je, kako se navodi u priopćenju Jabila, za pružanje podrške klijentima u reguliranim industrijama poput automobilske i prijevozne industrije te zdravstva. Projekt je razvila tvrtka Log Expert te je na njemu tijekom više od godinu dana radilo radilo više od tisuću ljudi.

Novi centar osmišljen je kao središte Jabilovih djelatnosti, a prostire se na 47.938 četvornih metara. Opremljen modernom infrastrukturom, uključujući proizvodno i tehničko postrojenje te skladište.

Unutar samoga centra nalazi se oprema za tehnologiju površinske ugradnje za sklopove tiskanih pločica, automatiziranu montažu na razini sustava, funkcionalno ispitivanje, pakiranje i ispunjavanje zahtjeva prema narudžbi ili specifikaciji kupaca. U budućnosti se planira dodavanje strojeva za injekcijsko prešanje, čime će se dodatno proširiti proizvodne mogućnosti.

Svečano otvorenje centra održat će se kasnije ove godine.

Jedna od najvećih investicija u Hrvatskoj

Proizvodni pogon Jabila najveća je investicija u Osijeku i jedna od najvećih u Hrvatskoj, a osječki je centar prva greenfield investicija Jabila u Europi u posljednjih 20 godina. Hrvatska se za tu investiciju izborila u konkurenciji od 16 zemalja.

Najavljivani su i početci radova u zoni Nemetin. Osječki gradonačelnik, Ivan Radić, tom je prilikom naglasio da kada počne izgradnja tvornice, može se s državom početi razgovarati o mogućnosti darovanja zemljišta za izgradnju treće faze zone Nemetin, gdje bi bili smješteni idući potencijalni ulagači.

Ivan Anušić, Osječko-baranjski župan, prilikom predstavljanja ulaganja, nadodao je kako će Županija, u suradnji s gradom Osijekom financirati stipendiranje i prekvalifikaciju kadrova za potrebe ove tvrtke, u što će također biti uključeni Hrvatski zavod za zapošljavanje i Sveučilište u Osijeku, u nastojanju da potaknu povratak i dolazak ljudi u ovaj dio Hrvatske.

Inače, kompanija Jabil osnovana je 1966. godine u SAD-u. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih pružatelja proizvodnih rješenja, koji trenutno ima više od 250 tisuća zaposlenika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja. U 14 zemalja diljem Europe Jabil zapošljava 15 tisuća ljudi, a surađuje s više od 400 vodećih svjetskih brendova u brojnim sektorima na plasiranju njihovih proizvoda na tržišta.

13. rujan 2024 18:45