Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jadran Hoteli: Mali dioničar Ivica Andabaka pripremio 10,5 milijuna kuna za kupnju dionica

21. Kolovoz 2022.
Hotel Jadran u Rijeci

Bude li imao stopostotni odaziv na ponudu za kupnju 30 tisuća dionica riječkog hotelijera, Andabaka će svoj udjel u njemu povećati na 11,46 posto. Vlasnički udjeli njegova obiteljskog kruga u tvrtki dosegnuli bi blizu 33 posto

Ivica Andabaka, manjinski dioničar tvrtke Jadran hoteli, u informacijski sustav SKDD-a upisao je i otvorio javnu ponudu za kupnju 30 tisuća dionica riječkog hotelijera. Zainteresiranim prodavateljima ponudio je 350 kuna po dionici, što znači da je za tu operaciju pripremio 10,5 milijuna kuna.

Andabaka već posjeduje 3,36 posto dionica Jadran hotela, a ako bi imao stopostotni odaziv na svoju ponudu, svoj bi vlasnički udjel u tvrtki povećao na 11,46 posto. Iako navodi da u toj ponudi ne djeluje zajedno ni s jednom osobom, obiteljski je povezan s troje drugih manjinskih dioničara kompanije koji zajedno imaju blizu 21 posto dionica riječke tvrtke, zato nije isključeno da je u pozadini Andabakine ponude pokušaj vlasničkog ovladavanja tvrtkom, a bez pojedinačnog prelaska praga od 25 posto dionica s pravom glasa, nakon čega nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje tvrtke.

Pojedinačno je najveći dioničar Jadran hotela, s udjelom od 46 posto, riječki poduzetnik Ivan Franolić, koji je također jedan od četiriju suvlasnika tvrtke Orada Adriatic. Drugi je suvlasnik Orade Adriatic Zoran Luštica, direktor Jadran hotela, ujedno vlasnik 13,26 posto dionica tvrtke kojoj je na čelu. Inače, s 204 milijuna kuna prihoda 2021. Orada Adriatic mnogo je uspješnija tvrtka od Jadran hotela, koji su prošlu godinu završili s 36,5 milijuna kuna i gubitkom od milijun kuna. Zanimljivo, prije nego što je uspostavljena današnja vlasnička struktura Orada Adriatica, Ivica Andabaka bio je član Uprave te tvrtke.

Potencijal Jadran hotela, međutim, mnogo je veći od njegova prihoda. Tvrtka u sastavu ima tri hotela na najatraktivnijim lokacijama u Rijeci, od čega hotel Jadran ima četiri zvjezdice, a Neboder i Continental tri. U njezinu sastavu još su turističko naselje Uvala Scott i kamp Oštro u Kraljevici te Prenoćište 'Lucija' u Kostreni, čime raspolaže s gotovo 600 smještajnih jedinica i 300 kamp-parcela. 

22. travanj 2024 03:48