Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kako će fintech kartice funkcionirati u novogodišnjoj noći

31. Prosinac 2022.
Aircash aplikacija

Banke su obavijestile korisnike kako se zbog prelaska na euro u novogodišnjoj noći najmanje nekoliko sati neće moći koristiti svojim debitnim i kreditnim karticama. Stoga smo pitali i fintech tvrtke kakvo je stanje s njihovim karticama.

U najpoznatijem domaćem fintechu Aircasha kažu kako će njihova Aircash Mastercard prepaid kartica raditi bez prekida i moći će se neometano koristiti tijekom novogodišnje noći. No s obzirom da je u tijeku prilagodba sustava od strane banaka, trgovaca i drugih partnera koji prihvaćaju kartice kao sredstvo plaćanja dobara i usluga, moguća je privremena nemogućnost plaćanja zbog tijeka procesa prilagodbe njihovih sustava i POS uređaja.

- Aircash nije u mogućnosti utjecati na navedene poteškoće, te će po završetku uspostave sustava na strani partnera odmah biti moguće i plaćanje Aircash Mastercard prepaid karticom. Online transakcije na inozemnim web shopovima, kao i transakcije karticom na bankomatima i POS uređajima u inozemstvu se nastavljaju odvijati bez poteškoća tijekom cijelog perioda prilagodbe sustava na euro – poručuju iz Aircasha.

Dodaju kako ograničenja u korištenju Aircasha zbog prelaska na euro neće biti, ali je moguće privremeno ograničenje pojedinih usluga unutar Aircash aplikacije zbog prilagodbe sustava partnera ili pružatelja usluge. - Aircash ne može utjecati na proces prilagodbe sustava partnera te će ista usluga po završetku prilagodbe odmah biti ponovno dostupna i u Aircash aplikaciji – kažu u ovoj fintech kompaniji.

Revolut već ranije ukinuo kunu

Jedan od najvećih svjetskih fintecha prisutan u Hrvatskoj, britanski Revoult, već je od 12. prosinca ukinuo usluge koje podržavaju kunu. - Budući da se to već dogodilo za korisnike Revoluta, neće biti kašnjenja ili ograničenja – kažu u Revolutu.

Podsjećaju što se već promijenilo za korisnike Revoluta. Sva preostala stanja u kunama preračunata su u eure prema fiksnom tečaju od 7,53450 kuna za euro, korisnici više ne mogu vršiti dolazne i odlazne kunske prijenose niti mogu nadoplaćivati ​​u kunama, sve redovite naknade koje se plaćaju za pretplate, transakcije i usluge sada se naplaćuju ​​u eurima.

- Korisnici će i dalje moći vršiti kartična plaćanja i podizati kune na bankomatu do 31. prosinca 2022. i neće im se naplaćivati ​​devizne naknade ili vikend naknade za kupnju u kunama/podizanja na bankomatu koristeći svoj novi euro račun dok euro ne postane službena valuta. Tečaj koji se koristi bit će međubankarski tečaj u trenutku transakcije – kažu u Revolutu.

 

25. travanj 2024 05:40