Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kako su poslovale najveće kompanije: Prihodi stagnirali, dobit porasla za 135 posto

09. Svibanj 2024.

Rezultati poslovanja pedeset najvećih kompanija otkrivaju da je prošla godina bila u znaku stagnacije prihoda i velikog porasta dobiti. Naime, prema podacima s Finina servisa Info.BIZ-a, najveće tvrtke povećale su prihode za 4,1 posto, što je točno u skladu s prošlogodišnjom inflacijom. No zato je iskazana bruto dobit više nego udvostručena: povećana je čak za 135 posto! Kad se iz te statistike isključi HEP (zbog velike anomalije prouzročene iskazanim gubitkom za 2022.), ostalih 49 kompanija povećalo je dobit za 46 posto; kad se pak izdvoje banke, realni sektor povećao ju je za 24 posto.

Iako je riječ o prvome, malom uzorku, indikativno je da su baš svi zastupljeniji sektori (trgovci, industrijalci, bankari i energetičari) iskazivali poprilično veći rast dobiti od rasta prihoda. Posebno je velik raskorak među energetičarima, koji su uz pad prihoda od 6,7 posto povećali dobit za 225 posto. Čak i kad se zanemare HEP-ovi rezultati, ostaje pad prihoda od 14,7 posto i rast dobiti od 43,5 posto. Pritom su naftaši i plinari smanjili prihode za 20,2 posto, a dobit 16,7 posto, dok su ‘električari‘ –​ HEP i četiri povezane tvrtke – povećali prihode za 26,2 posto, a zbrojeni gubitak od 849 milijuna eura pretvorili u dobit od 128 milijuna.

Najskromniji su u bildanju dobiti bili trgovci (tvrtke iz maloprodaje i veleprodaje), koji su prihode povećali za 16,7 posto, a bruto dobit za 21,6 posto.

Posebno su pali prihodi trgovaca plinom, prije svega zbog znatnog pada cijene plina na europskim burzama u odnosu na rekordnu 2022. godinu. Od početka do kraja prošle godine cijena na relevantnim burzama pala je sa 75 eura po megavatsatu na samo 30 eura. Zato se PPD, nakon strelovitog rasta u prethodne tri godine, prvi put suočio s padom prihoda (–19,8 posto), pa ga je HEP preskočio za dlaku i sad je na drugoj poziciji. Ina je ostala najveća pojedinačna tvrtka, ali s malom prednošću ispred HEP-a i PPD-a.

Kompletne rezultate poslovanja 50 najvećih tvrtki možete pronaći u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
17. lipanj 2024 10:10