Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kraj Jeftine struje: GEN-I od 1. prosinca prestaje isporučivati električnu energiju

21. Listopad 2022.

Pišu: Matilda Bačelić i Donatella Pauković

Jedan korisnik GEN-I opskrbe strujom javio se Lideru s informacijom da je dobio obavijest od tvrtke GEN-I kako više neće poslovati u Hrvatskoj radi cijena na tržištu te da sada mora izabrati nešto drugo za svoje poduzeće i kuću.

Iz GEN-I Hrvatska, tvrtke za opskrbu električnom energijom koja na hrvatskom tržištu posluje od 2013. godine pod svojim brendom Jeftina struja, za Lider potvrđuju da uskoro prestaju isporučivati električnu energiju.

– Nakon pomnog razmatranja, analize poslovanja i na temelju predviđanja o daljnjem tijeku energetske krize u svijetu, u GEN-I Hrvatska bili smo primorani donijeti tešku odluku o obustavi isporuke električne energije u Hrvatskoj za kućanstva i male poslovne korisnike – naveli su iz tvrtke.

Međutim, opovrgnuli su da se potpuno povlače iz Hrvatske.

– GEN-I Hrvatska će tako s 1. prosincem 2022. prestati isporučivati ​​električnu energiju kućanstvima i malim poslovnim kupcima, ali će i dalje ostati na hrvatskom tržištu. U budućnosti će u najvećoj mogućoj mjeri poduprijeti razvoj solara – komentirali su iz tvrtke.

Kao razlog povlačenja iz Hrvatske navode energetsku krizu, a kao opskrbljivači električnom energijom, napominju da su suočeni s ‘izazovnim i nepredvidivim uvjetima‘.

– U društvu GEN-I Hrvatska posljednjih devet godina nudili smo Vam pouzdanu opskrbu i povoljne cijene električne energije te smo se uvijek trudili pružati svoje usluge na najvećoj razini. Tijekom posljednje godine, u kojoj je europsku energetiku obilježila energetska kriza, mi opskrbljivači električnom energijom bili smo suočeni sa zahtjevnim i nepredvidljivim okolnostima koje su utjecale na sve razine našeg poslovanja – naveli su u priopćenju.

GEN-I Hrvatska, kao podružnica istoimene grupacije, opskrbljuje oko 10.000 kućanstava i malih poduzetnika u Hrvatskoj, koji će se ubrzo suočiti s prestankom isporuke. Prije 12 godina sklopili su petogodišnji ugovor za opskrbu grada Zagreba na tržištu električne energije u maloprodaji, a 2012. godine čak su postali i drugi najveći opskrbljivač na području Hrvatske.

Prošle godine zabilježili su 1,79 milijardi kuna prihoda, što je rast u odnosu na prethodne tri godine. Jedini osnivač i vlasnik tvrtke je slovenska podružnica grupacije.

Osim na polju električne energije, prisutni su i na tržištu zemnog plina, kao i na europskim burzama energentima.

22. travanj 2024 13:00