Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Lidlov novi logističko-distributivni centar u Križu donijet će toj zoni nove investicije

25. Travanj 2024.
Boris Lozić i Marko Magdić

Nakon Jastrebarskog i Perušića, Lidl je danas na istoku Zagrebačke županije u Križu otvorio svoj treći, najveći logističko-distributivni centar u Hrvatskoj. Gradnja centra započela je u lipnju 2021., a radovi su bili gotovi krajem 2023. godine. Vrijednost cijele investicije je 120 milijuna eura, a skladište u Križu zapošljava 150 ljudi.

Da je otvaranje logističko-distributivnog centra važan korak u poslovanju Lidla istaknuo je Boris Lozić, predsjednik Uprave Lidla Hrvatska, dodavši da će time optimizirati procese dostave kako bi kupcima pružili što efikasniju uslugu.

– Vrijednost investicije logističko-distributivnog centra u Križu je 120 milijuna eura, što predstavlja najveću investiciju Lidla od dolaska na hrvatsko tržište. Treće Lidlovo skladište u Hrvatskoj izgrađeno u nešto više od dvije godine, izuzetno je energetski učinkovito i slijedi našu politiku održivosti na svim razinama. Naš cilj je rast i širenje poslovanja, a ovo skladište je još jedan korak u tom smjeru. Ispred nas su brojni projekti koji će doprinijeti našem daljnjem, održivom razvoju – najavio je Lozić.

Marko Magdić, načelnik Općine Križ, naglasio je da je ovo povijesni trenutak od osamostaljenja općine prije 30 godina, jer do sada nisu imali ovako veliku investiciju.

– Godine 2021. počeli su pregovori oko realizacije logističkog centra. Danas smo ovdje u ovom velebnom zdanju, koje je okidač za nove investicije u našoj zoni – rekao je Magdić.

Osim što je najveći, novi Lidlov logističko-distributivni centar ujedno je i najviši u Hrvatskoj, visine 23 metara te kapaciteta 39 tisuća paleta. Cijela parcela prostire se na 167 tisuća kvadratnih metara (što je, usporedbe radi, kao više od 25 nogometnih igrališta), dok je površina skladišta sa svim prostorijama 64 tisuća kvadratnih metara.

Kako je na otvorenju centra objasnio Igor Filipović, voditelj sektora nekretnina u Lidlu, skladište je opremljeno modernom tehnološkom opremom sa sustavima za upravljanje rasvjetom i temperaturama za različite proizvode. Na krovu objekta nalazi se fotonaponska elektrana od pola megavata koja se koristi za rasvjetu, dok se dodatna energija, napomenuo je Filipović, koristi minimalno. Cijeli prostor kroz podnu ploču grije otpadna toplina. Zgrada je osigurana u slučaju požara i poplava karakterističnih za ovo geografsko područje – cijela je građevinska parcela podignuta za dva i pol metra u odnosu na okolinu, a taj je pothvat trajao punih osam mjeseci.

Vozači se na ulazu u skladište prijavljuju putem digitalnog terminala, a broj ulaznih i izlaznih rampi u skladištu iznosi 134. Dok čekaju na istovar, vozačima su osigurani sjajni uvjeti – dnevni boravak s televizorom, sanitarni čvorovi s tuševima, prostorije za pranje odjeće. Skladište je opremljeno s više od 130 električnih viličara, ima 302 parkirnih mjesta za osobne automobile, 78 mjesta za parkiranje kamiona te dvije punionice za električna vozila, a u pripremi su i punjači za električne kamione u budućnosti.

Budući da je ova investicija od izuzetne važnosti za razvoj gospodarstva Općine Križ te za lokalnu zajednicu, Lidl je ovom prigodom donirao po pet tisuća eura za Osnovnu školu Milke Trnine Križ, Vatrogasnu zajednicu Općine Križ te Dječji vrtić Križić-kružić Križ.

image

Marina Dijaković s predstavnicima primatelja donacija

25. travanj 2024 15:33