Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nakon neuspješnog šoping centra Westgate postaje uredski prostor i poslovni park

26. Listopad 2023.

Dio trgovačkog centra Westgate uskoro će biti prenamijenjen u uredske prostore. Tu informaciju neslužbeno nam je potvrdilo više izvora, a iz samog Westgate su nam samo kratko odgovorili da centar ide u repozicioniranje, no više detalja od toga nisu iznijeli. 

Kako smo neslužbeno saznali, uz trgovine će se u centru ubuduće nalaziti uredski sadržaji, konferencijska dvorana, ugostiteljski objekti te medicinski, dentalni i sportski centar. Uz prenamjenu postojećeg trgovačkog prostora, uprava Westgatea planira i proširenje na preostaloj, do sada neizgrađenoj površini koja se nalazi u vlasništvu iste tvrtke. Tamo bi se trebali smjestiti novi kvadrati namijenjeni logistici, distribuciji i lakoj industriji. 
 
Zbor repozicioniranja Westgate Shopping Centar je dobio i novi naziv Westgate City, a širi projekt, koji uključuje logističke sadržaje poslovat će pod nazivom Westgate Business Park.
 
Ova prenamjena sasvim je logična budući da Westgate gotovo od samog početka nije ostvarivao zavidne rezultate. Još 2010. godine, samo godinu dana nakon otvaranja, zakupci su se bunili zbog malog prometa i tražili snižavanje zakupnina, a nakon što su centar 2017. godine napustili trgovine Zara, Bershka, Massimo Dutti, Pull&Bear i Stradivariusu, govorilo se i o njegovom zatvaranju.
 
Prema podacima Poslovne Hrvatske Westgate City iz godine u godinu niže negativne poslovne rezultate. U 2022. godini ostvario je prihod od 7,8 milijuna eura i gotovo isto toliki gubitak – 7,4 milijuna eura. 
 
Loše poslovanje vjerojatno je bio i povod za razmirice između bivših suvlasnika centra. Naime, Jutarnji list je 2016. godine objavio da su braća Thomas i Bernhard Braunsberger, bivši vlasnici 50 posto Westgatea podigli kaznenu prijavu protiv devet osoba okupljenih u društvu Focus Invest. U prijavi su naveli da su oštećeni za iznos od 16,4 milijuna eura te da su potpuno istisnuti iz suvlasništva u postupku dokapitalizacije.
 
Trgovački centar Westgate prostire se na površini od 226 tisuće kvadratnih metara, a površina prodajnog prostora broji sto tisuća kvadratnih metara. Vrijednost ulaganje je bila 270 milijuna eura.
 
30. svibanj 2024 08:41