Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Njemačka CHIRON Grupa preuzela 90 posto udjela tvrtke HSTEC

02. Kolovoz 2022.
Mladen Šarlija, direktor tvrtke HSTec

Službeni naziv tvrtke mijenja se u CHIRON Croatia

CHIRON Grupa sa sjedištem u Tuttlingenu u Njemačkoj, specijalizirana za CNC-upravljane, vertikalne obradne centre za obrade glodanjem i tokarenjem te za automatizaciju, digitalne proizvode i usluge, akvizirala je 90 posto udjela tvrtke HSTEC. Ovom će akvizicijom HSTEC imati značajne dobrobiti, uključujući širinu inženjerske stručnosti i globalne prisutnosti CHIRON Grupe, navodi se u priopćenju.

Brend HSTEC i dalje ostaje, a tvrtka će nastaviti svoje dosadašnje poslovanje: razvoj, dizajn i proizvodnju visokobrzinskih motorvretena, inženjering i prilagođena rješenja u industrijskoj automatizaciji, kao i servis i popravak vretena. Osim toga, HSTEC će nastaviti ovlašteno zastupanje tvrtki Balluff, Bosch Rexroth, Hofmann, Wittenstein Alpha i Mitutoyo za hrvatsko tržište. Tvrtke koje predstavljaju HSTEC u Njemačkoj i Kini također će ostati nepromijenjene.

Vijest stiže nedugo nakon što smo u Liderovom serijalu Poslovna scena pisali o HSTEC-u kao zadarskom visokotehnološkom izvozniku opkoljenom trgovačkim centrima.

Akvizicijom CHIRON Grupa proširuje svoje kapacitete i jača sljedeće kompetencije: razvoj, proizvodnja i montaža motorvretena i vretena za obrade tokarenjem kao i naprava za stezanje obradaka za obradne centre proizvedene u Grupi. Osim toga, CHIRON Grupa širi svoje usluge diljem svijeta, uključujući popravak i optimizaciju vretena u postojećim strojevima.

Dosadašnji puni naziv brenda 'HSTEC - High Speed ​​Technique' postaje 'HSTEC – brand of the CHIRON Group'. Službeni naziv tvrtke mijenja se u CHIRON Croatia.

Uz budući CHIRON Croatia, CHIRON Grupa je prisutna u istočnoj Europi s još jednom tvrtkom te će postupno razvijati lokaciju u Zadru. Više od 100 zaposlenika trenutno radi u HSTEC-u, od kojih je 25 inženjera, čime se broj zaposlenika u Grupi povećava na oko 1900 diljem svijeta.

Dosadašnji izvršni direktor HSTEC-a Mladen Šarlija vlasnik je preostalih 10 posto tvrtke CHIRON Croatia te je imenovan za direktora tvrtke CHIRON Croatia. HSTEC će biti dio brend udruženja CHIRON Grupe: CHIRON, STAMA, FACTORY5, CMS, GREIDENWEIS, HSTEC.

HSTec su financijski savjetovali InterCapital i Proventis te pravno Buterin & Partneri. CHIRON su financijski i porezno savjetovali Grant Thorton te pravno Ilej & Partneri.

28. rujan 2023 08:56