Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Podravka zatvorila tvornicu za preradu rajčica u Umagu, proizvodnja seli u Kalnik

14. Srpanj 2023.

Jedan od najpoznatijih Podravkinih brendova, njezina rajčica koju je prerađivala više od 40 godina u istarskom Umagu, od sada će se proizvoditi u Kalniku, Varaždinskoj županiji, gdje je lani preseljena i linija za tetrapak -punjenje prerađene rajčice – objavio je u petak Glas Istre.

Podravka je je trenutno u procesu izgradnje otkupne stanice u gospodarskoj zoni Ungariji, čiji se završetak očekuje tijekom 2024. godine. - To potvrđuje naše dugoročne planove nastavka primarnog otkupa i obrade istarskih rajčica na novoj lokaciji u Umagu. Naime, Podravka je odlučila proizvodnju industrijske rajčice preseliti na kontinent, s obzirom na to da sadašnja lokacija više nije pogodna za nastavak rada tvornice te nakon 1. siječnja 2024. u njoj više i neće biti moguće obavljati preradu rajčice. Nakon detaljnih analiza i razmatranja mogućih opcija, donesena je odluka o tome da će prerada biti premještena u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku – objašnjavaju u Podravci, dodajući da nastavak suradnje s lokalnim, istarskim kooperantima niti u jednom trenutku nije doveden u pitanje.

-Istarska rajčica nam je važna jer je riječ o iznimnoj kvaliteti sirovine pa ćemo poticati naše kooperante da povećavaju proizvodnju i sve što proizvedu ćemo otkupiti. U budućnosti ćemo i dalje nastaviti zajednički raditi na izboru najboljih sortimenata rajčice, zaštite usjeva i prihrane. Istovremeno, proizvodnju industrijske rajčice dodatno jačamo i na kontinentu, a sve zbog potrebe za većim količinama. Podravka nastavlja provoditi svoj strateški cilj revitalizacije kooperantske suradnje sa poljoprivrednicima te modernizacije industrijske proizvodnje i prerade voća i povrća. Temeljni cilj je povećanje samodostatnosti industrijskog povrća i voća za potrebe vlastite proizvodnje, zbog poremećaja na globalnom tržištu nabavke sirovina, rasta cijena i troškova proizvodnje, ali i snažne potrebe za pokretanjem moderne poljoprivrede u Hrvatskoj – ističu u Podravci.

Konkretno, Podravka za potrebe vlastite proizvodnje ove godine planira uzgojiti oko 13 tisuća tona rajčice, a u budućnosti ima u planu uzgoj do 40 tisuća tona rajčice. Nešto više od šest tisuća tona proizvodi se i otkupljuje u Istri, a ostatak se uzgaja na površinama u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Podravka industrijsku rajčicu proizvodi na ukupno oko 230 hektara, od čega su 82 ha vlastite površine, a ostatak su ugovorene kooperantske površine, koje se u nadolazećim godinama planiraju značajno povećavati.

Radnici koji su radili u tvornici su Podravkini radnici iz Mirne iz Rovinja pa u kompaniji kažu da nema gubitka poslova zbog zatvaranja tvornice.

22. travanj 2024 07:07