Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Porsche ide u IPO, maloprodajni ulagači u Europi zainteresirani

06. Rujan 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Kako bi potaknuli kupce, iz Volkswagena su se odlučili na prodaju dionica Porschea u svojoj inicijalnoj javnoj ponudi europskim maloprodajnim ulagačima, objavio je Bloomberg. Najveći europski proizvođač automobila upravo je završio pregovore s lokalnim bankama o inicijalnoj ponudi dijela dionica (IPO-u) u Frankfurtu maloprodajnim kupcima u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i Italiji, a mogao bi ponuditi manje od pet posto dionica takvim investitorima.

Kako izvještava Hina, ulagači očekuju da će tržišna vrijednost Porschea biti procijenjena na 60 do 85 milijardi eura. Porscheov IPO bi mogao biti među najvećima u njemačkoj povijesti i najveći u Europi od 1999. godine, dok bi Katar trebao biti glavni investitor i namjerava se obvezati na kupnju 4,99 posto udjela u tvrtki.

Uz to, Volkswagen je odobrio i prodaju 25 posto Porschea AG Porscheu SE, što znači da će obitelji Porsche i Piech osigurati kontrolni manjinski udio u kompaniji.

Međutim, unatoč izlasku na burzu, Volkswagen i dalje nije odlučio hoće li nastaviti s maloprodajnim planom ako krene s inicijalnom javnom ponudom, a predstavnici Porschea i VW su odbili to komentirati. Uprava i nadzorni odbor najvećeg europskog proizvođača automobila sastaju se sljedećeg tjedna kako bi raspravljali o tome hoće li krajem rujna ili početkom listopada nastaviti s prodajom dionica.

Nada da će ovaj IPO probuditi tržište

Bankari i investitori nestrpljivo su iščekivali ovu odluku u nadi da bi uvrštenje moglo ponovno otvoriti IPO tržište koje je uglavnom bilo u zastoju zbog gospodarskih neprilika, neobuzdane inflacije i povećanih troškova energije. Ne bi li se pokušali suprotstaviti silnim nedaćama, iz Porschea su pridobili interese velikih ulagača poput T Rowe Price Groupa i Qatar Investment Authorityja, objavio je Bloomberg.

Po tradiciji se ponude fokusiraju na velike, institucionalne klijente ili suverene i bogate investitore, ali rijetko traže maloprodajne kupce izvan zemlje. S obzirom na klubove obožavatelje Porschea i vjerne kupce raširene diljem Europe, maloprodajna ponuda bi mogla izazvati dodatnu buku. U planu je ponuda povlaštenih dionica malim ulagačima u više europskih zemalja, uključujući Francusku, Španjolsku i Italiju, kako bi se iskoristila baza vjernih Porscheovih obožavatelja.

Volkswagenov šef financija Arno Antlitz nedavno je poručio da je planirana ponuda 'ključni element' za strategiju kompanije.

Inicijalna javna ponuda bi Porscheu mogla pomoći pri usmjeravanju sredstava u Volkswagenove ambiciozne planove za uvođenje električnih autombila i dodatnih ulaganja u softver.

No, Hina navodi da su izvori bliski pregovorima rekli da bi Volkswagen potencijalnim kupcima mogao dati i više od planirana četiri tjedna da iskažu interes za kupnju Porscheovih dionica, ali i da bi mogao odustati od IPO-a ako investitori ne pokažu dovoljno entuzijazma.

27. travanj 2024 03:58