Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Medical Intertrade i Sancta Domenica - različite sudbine dviju najvećih tvrtki u Svetoj Nedelji

14. Srpanj 2022.
Jasenka Joukhadar, vlasnica Medical Intertradea foto Lider Media

Medical Intertrade, prema želji pokojnog osnivača Radwana Joukhadara, ostaje samostalan, a Sancta Domenicu od osnivačice Vesne Ramljak upravo preuzima slovenski Big Bang

Medical Intertrade najveća je kompanija u Svetoj Nedelji. U 2021. je, zajedno s vlasnički povezanom zdravstvenom ustanovom Ljekarnama Joukhadar, čije je sjedište također u Svetoj Nedelji, ostvareno 2,67 milijardi kuna prihoda, što je 17-postotni porast u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. Grupaciji Joukhadar pripada i Yasenka, kompanija koja je počela raditi prije osam godina u Vukovaru. Tvornica lijekova, dodataka prehrani i kozmetike s pripadajućim laboratorijima u nekoliko je godina učetverostručila prihode. Posebno su u njoj ponosni na Skinage, liniju proizvoda na bazi kolagena koju su sami razvili, i kao mlada tvornica postali su tržišni lider na hrvatskom tržištu u tom segmentu proizvoda.

Upravljanje cijelom grupacijom prošle je godine, nakon smrti supruga mr. sc. Radwana Joukhadara, koji je bio predsjednik Uprave, preuzela oralna kirurginja Jasenka Joukhadar. ​U Svetu Nedelju došli su nakon što su kao prognanici iz razrušenog Vukovara veledrogeriju preselili u Zagreb. Kako je tvrtka rasla, trebao joj je veći prostor, koji su pronašli u Svetoj Nedelji.

Jasenka Joukhadar​ prisjeća se kako su bili sretni kad im je odobren kredit za kupnju poslovne zgrade u Svetoj Nedelji, bez obzira na visinu kamata. No vodilo se računa o troškovima, pa rata kredita nije bila veća od tadašnje najamnine za prostor na zagrebačkim Srednjacima. ​Supružnici Joukhadar nisu imali djece, zato je Jasenka Joukhadar danas jedina vlasnica. Na pitanje o vlasničkoj budućnosti kompanije odgovara da je sve pripremljeno kako bi se održala stabilnost i osigurao kontinuitet poslovanja.

A ponude za preuzimanje?

– Baš smo nedavno dobili ponudu za prodaju kompanije. Rekla sam: ‘Hvala na ponudi, to nam je velik kompliment, ali ne namjeravam prodati tvrtku.‘ Ponuda za prodaju bilo je i prije, ali ​Radwan ih nikada nije razmatrao. Nije htio ulaziti u dioničko društvo i partnerstvo, htio je biti samostalan. Poštujem njegovu želju – odgovara Jasenka Joukhadar, vlasnica i predsjednica Uprave Medical Intertadea.

Za razliku od Medicala, druga po veličini svetonedeljska kompanija Sancta Domenica upravo je u fazi preuzimanja. U utorak je objavljeno da ju je osnivačica i direktorica Vesna Ramljak prodala slovenskom Big Bangu, a u budućnosti će, kako je navedeno u priopćenju, ‘imati stratešku ulogu u tvrtki‘.

Tako se stvara regionalni igrač s 550 zaposlenih u trideset poslovnica u dvije zemlje, dvije online trgovine, lider na tržištu sa šest milijuna kupaca. Big Bang, Big Partner i Grupa Sancta Domenica 2021. ukupno su ostvarili 255 milijuna eura (1,92 milijarde kuna) prihoda, a predviđa se da će do 2025. ukupni prihodi narasti na više od 300 milijuna eura (2,25 milijardi kuna).

I najžešći hrvatski konkurent Sancta Domenice E Plus (brend Elipso), sa sjedištem u Gornjem Stupniku, potvrđuje da je najviše trgovaca prepoznalo prednosti Zagrebačke županije, prije svega​ blizinu najvećega, zagrebačkog tržišta te povoljnije cijene kupnje, najma i korištenja zemljišta za skladišta i distributivne centre.

Sutra: Zašto Zvijezdan Stanić tvrdi da njegova tvrtka živi život hobotnice sa što više krakova

23. travanj 2024 10:11