Tvrtke i tržišta
StoryEditor

PPD zasad bez zahtjeva za plaćanjem u rubljima, isporuke redovne

01. Travanj 2022.

Prvo plinarsko društvo (PPD) za sada nije od ruskog partnera zaprimilo zahtjev za plaćanjem plina u rubljima, a isporuke teku neometano, rekli su u petak Hini iz PPD-a.

– PPD za sada nije zaprimio zahtjev za izmjenom ugovornih odredbi od strane našeg dobavljača, tvrtke Gazprom Export. Isporuke teku neometano te PPD zadovoljava sve svoje obveze prema svim svojim kupcima – kažu u PPD-u.

Dodaju kako trenutno najvažnijom smatraju sigurnost opskrbe, koju osiguravaju zahvaljujući svim svojim dobavljačima. Uz Gazprom Export, PPD posluje i s drugim dobavljačima te ima pristup svim europskim plinskim burzama, ističu iz PPD-a.

– Sigurnost opskrbe je apsolutni prioritet o kojem ovisi neometano funkcioniranje cjelokupnog gospodarstva, a onda posljedično i drugih područja funkcioniranja društva u Republici Hrvatskoj – zaključuju u PPD-u.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od petka ruski plin moraju plaćati u rubljima, s posebnih računa u posredničkoj banci, poručivši da će isporuka u protivnom biti obustavljena. Strani kupci s popisa 'neprijateljskih država' doznačivat će prema uredbi na poseban račun u Gazprombanku ugovoreni iznos u stranoj valuti, banka će u njihovo ime kupovati rublje i prebacivati ih na drugi poseban račun radi plaćanja plina Gazpromu u rubljima.  Otvaranje posebnog, 'K' računa u Gazprombanku nije uvjetovano prisutnošću predstavnika stranog kupca, navodi se u uredbi.

– Ako uplate ne budu tako provedene, smatrat ćemo da kupac nije podmirio svoju obavezu, uz sve konzekvence koje iz toga proizlaze. Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa ni mi nećemo biti dobrotvorna ustanova – rekao je Putin.

20. travanj 2024 04:11