Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Samo jedna neadekvatna ponuda za Pevex, prodaja stopirana

12. Lipanj 2023.
pevex trgovina

Ništa od prodaje Pevexa jer je za tu tvrtku pristigla tek jedna neobvezujuća ponuda, no kako nije primjerena neće se ni razmatrati, izjavio je za Hinu Mario Radić, jedan od suvlasnika Pevexa.

U petak je istekao rok za predaju neobvezujućih ponuda za kupnju većinskog vlasničkog udjela (53,3 posto) u trgovačkom lancu Pevex, a koji drže Pavao Vujnovac i Mario Radić. 

- Pristigla je jedna neobvezujuća ponuda, nije adekvatna i neće biti u razmatranju - kazao je Radić. Na upit što slijedi dalje, odgovorio je "dalje se idemo razvijati i ulagati".

Podsjetimo, inicijalni poziv zainteresiranim investitorima poslan je krajem ožujka preko konzultantske kuće KPMG koji je inače angažiran kao savjetnik, na 10-ak adresa među kojima su i slovenski Merkur, njemački OBI, francuski Leroy Merlin, britanski Kingfisher i turski Koc.

Inače, početkom svibnja predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo kazao je da Pevex već nekoliko mjeseci provodi dva "due dilligencea", u kojima snimane dvije kompanije na hrvatskom tržištu, koje su ponuđene za kupnju. Tada je rekao i da te procese završavaju te izrazio uvjerenje da će Pevex uspješno realizirati u kratkom roku jednu akviziciju na hrvatskom tržištu.  Rekao je tada i kako Uprava radi na razvoju kompanije te je najavio kako će se u idućem razdoblju morati pripremiti "za neki iskorak izvan hrvatskog tržišta".

Inače, Pevex je u 2022. ostvario rekordne rezultate - neto dobit od 34,8 milijuna eura, što je devet posto manje u odnosu na 2021., no kako su naveli iz tvrtke, dobit je, uz stopu od 18 posto, oporezovana i s dodatnim porezom na dobit od 33 posto.

Prihodi od prodaje u 2022. iznosili su 365,7 milijuna eura i veći su 14 posto u odnosu na 2021. godinu, dok je ukupan prihod prošle godine ostvaren u iznosu od 386,1 milijuna eura, odnosno 16 posto je veći nego godinu prije.

19. lipanj 2024 21:42