Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Siemens zabilježio rekordni gubitak od 2,9 milijarde eura zbog problema s vjetroelektranama

07. Kolovoz 2023.
vjetroelektrana, obnovljivi izvori energije

Njemačka energetska kompanija Siemens Energy u ponedjeljak je izvijestila o gubitku od 2,9 milijardi eura u trećem tromjesečju svoje fiskalne godine, što je najveći gubitak otkad je osnovana 2020. godine kao tvrtka kćer njemačkog industrijskog proizvođača Siemensa.

Na razočaravajuće rezultate uglavnom su utjecali troškovi podružnice koja posluje s vjetroturbinama Siemens Games te s tim povezani negativni porezni učinci.

Prihod kompanije Siemens Energy porastao je u drugom ovogodišnjem tromjesečju za osam posto, na 7,5 milijardi eura. Kompanija sada očekuje rekordni gubitak od 4,5 milijardi eura u svoj financijskoj godini, koja traje do kraja rujna.

Stalni minus

U lipnju je Siemens Energy povukao svoje ranje dane smjernice za poslovne rezultate u ovoj godini, upozorivši da je utvrdio probleme u dijelovima vjetroelektrana.

Većina problema detektirana je u vjetroelektranama na kopnu od 108 gigavata, uključujući lopatice i ležajeve, a sve to moglo bi prouzročiti veliku štetu kompaniji. Sada je kompanija objavila kako očekuje 1,6 milijardi eura troškova za popravke i zamjene uočenih nedostataka na kopnenim vjetroturbinama koje je proizvela i isporučila.

Izvršni direktor kompanije Christian Bruch rekao je da rezultati ukazuju na izazove na koje su naišli pri vraćanju poslovanja Siemens Gamesa u plus.

- Snažan učinak u našim drugim poslovnim područjima daje mi povjerenje u sposobnost naše tvrtke da vrati poslovanje na čvrste temelje -  rekao je Bruch.

Siemens Energy izdvojen je iz Siemensa prije tri godine te je uvršten na burzu. Od tada, grupa nije nijednu fiskalnu godinu završila u plusu.

18. veljača 2024 03:11