Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Siemens najavljuje dvije miljarde ulaganja, računa na državne poticaje

15. Lipanj 2023.

Njemački inženjerski i tehnološki div Siemens najavio je u četvrtak dvije milijarde eura ulaganja u planu kojih računa na državne poticaje širom svijeta.

Kompanija će graditi nove tvornice, istraživačke i razvojne i centre za obuku diljem svijeta kako bi otklonila probleme koje su izazvali pandemija COVID-a i pojačane geopolitičke napetosti.

– Val ulaganja podržavaju naše rekordne nerealizirane narudžbe, a odražava naše povjerenje u budućnost – rekao je na događaju u Singapuru izvršni direktor Roland Busch.

U Siemensu procjenjuju da će tržište njihoviih proizvoda, u rasponu od vlakova do industrijskog softvera, rasti sedam posto godišnje između 2022. i 2027., dijelom zahvaljujući programima državnih poticaja, kao što su američki Zakon o smanjenju inflacije i europski Green Deal. 

Najavljeni iznos od dvije milijarde eura obuhvaća već najavljeno proširenje proizvodnih kapaciteta u Češkoj i Njemačkoj i gradnju nove tvornice vlakova u SAD-u, koja će, kako su naveli u četvrtak, otvoriti više od 500 radnih mjesta do 2028.

Još nisu naveli detalje za oko milijardu eura ulaganja u Europi i SAD-u.

Pripremili su i 200 milijuna eura za novu tvornicu u Singapuru u sklopu odjela industrijske automatizacije.

Busch je pogon želio graditi u Kini, ali se suočio s otporom nadzornog odbora koji zabrinjava sve izraženija geopolitička napetost, izvijestile su poslovne novine Wirtschaftswoche.

U četvrtak su i pak naveli da će uložiti 140 milijuna eura u proširenje digitalne tvornice u kineskom gradu Chengduu i izgraditi novi centar za istraživanje i razvoj u Shenzhenu.

Kompanija planira u ovoj godini povećati izdatke za istraživanje i razvoj za 500 milijuna eura.

17. veljača 2024 21:37