Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U Ferro-Preisu puštena u rad najmodernija linija za kalupovanje

16. Rujan 2022.
Otvaranje novog pogona u tvornici Ferro-Preis u Čakovcufoto Ratko Mavar

Čakovečka tvrtka Ferro-Preis proteklih je godina znatno modernizirala proizvodnju – napravljena je rekonstrukcija i dogradnja ljevaonice, izgrađena je nova hala jezgraone te deponiji i postrojenje za separaciju pijeska. Kruna tih investicija bila je ugradnja najsuvremenije horizontalne linije za kalupovanje, njemačko-japanskog proizvođača HWS.

Bilo je planirano kako će svečano otvorenje te linije ujedno predstavljati proslavu 30-godišnjice tvrtke, koja je bila prošle godine, te da će biti upriličeno koncem prošle ili početkom ove godine. Prvo pandemija, a potom i iznenadna smrt direktora Marijana Nöthiga, za kojeg kažu da je najzaslužniji za modernizaciju, međutim, odgodili su svečanost.

Vlasnik čakovečke ljevaonice, austrijska grupacija Preis, zbog pandemije pak prije dvije godine također nije uspjela dolično obilježiti svoju 50.-tu godišnjicu… Napokon su sada stvoreni svi uvjeti za proslavu pa je tako danas u Ferro-Preisu upriličena svečanost sa simboličnim puštanjem u pogon HWS linije. Peter Jägerberger, vlasnik grupacije Preis, i Željko Marić, direktor Ferro-Preisa ostali su po strani dok su vrpcu zajedno presjekli kćerka gospodina Jägerbergera, njegov nećak (sin pokojnog brata) te sin pokojnog direktora Marijana Noethiga.

U potpunosti se recikliraju

Bio je to još jedan simboličan čin kojim se ukazalo kako je nova linija za kalupovanje Ferro-Preisov zalog za budućnost. Otkako je instalirana, kapacitet punjenja je 40 kalupa na sat, a plan je to udvostručiti. Iako su odljevci proizvedeni na toj liniji daleko precizniji nego što su bili ranije, kako je rekao Željko Marić, Ferro-Preis će nastaviti proizvoditi i ručno proizvedene odljevke, jer je potražnja za njima vrlo velika.  

Peter Jägerberger osvrnuo se na zajedničku povijest grupacije Preis i čakovečke ljevaonice, koja datira od 1991. godine kada je ljevaonica gotovo pred potpunim poslovnim slomom ušla u vlasništvo austrijske tvrtke.

- Danas je Ferro-preis moderna ljevaonica koja je spremna pratiti zahtjeve EU tržišta. Našu kvalitetu prepoznale su mnoge renomirane europske tvrtke za koje radimo. Za svojih 200 zaposlenika trudimo se osigurati sigurna radna mjesta i dobre uvjete rada. Ponosni smo što se naši proizvodi u potpunosti mogu reciklirati – rekao je Jägerberger.

24. travanj 2024 05:03