Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U novu bolnicu Akromion uložili Stjepan Talan i Zdenko Adrović, vjeruju u potencijal privatnog zdravstva

15. Rujan 2023.
Akromion bolnica

Prošlo je godinu dana od početka do dovršetka radova kojim je dovršena nova privatna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion. Investicija koja je teška 27 milijuna eura Akromionu je osigurala titulu najveće privatne bolnice u Hrvatskoj, proširenje medicinskih usluga te još jednom potaknula pitanje poslovnog potencijala privatnog zdravstva.

Nova bolnica, čija je izgradnja najavljena je prije dvije godine, a u puni pogon kreće prvog ponedjeljka u listopadu, smjestila se u zagrebačkim Dugavama. Iako je bolnica godinama poslovala u Krapinskim toplicama, a kasnije i u zagrebačkoj poliklinici u Vrbanićevoj ulici, sada se u potpunosti preselila u prostor koji se prostire se na više od osam tisuća kvadrata, na zemljištu od oko 9,5 tisuća četvornih metara.

Prema podacima s Poslovne Hrvatske, Akromion je prošle godine uprihodio 6,57 milijuna eura i ostvario dobit od 937 tisuća eura.

Potencijal privatnog zdravstva

Inače, Akromion je u vlasništvu tvrtke Osteon iza koje stoji ukupno devet suvlasnika: Nikola Čičak, Miroslav Hašpl, Denis Tršek, Hrvoje Klobučar, Nenad Medančić, Damir Starčević i Tomislav Tabak, koji su ujedno i doktori u bolnici. Uz njih, u vlasničkoj strukturi bolnice su i Stjepan Talan te tvrtka Korta iza koje stoje Domagoj Kamenski (direktor građevinske tvrtke Kamgrad koja je gradila bolnicu) i Kornelija-Marija Adrović

image

Denis Tršek, Nikola Čičak, Miroslav Hašpl i Hrvoje Klobučar

foto

I Talan i Korta su u vlasničku strukturu ušli prije dvije godine (kada je i najavljen projekt izrade nove bolnice), a upravo njihov angažman u ovoj branši otvara pitanje interesa za privatno zdravstvo.

Talan, vlasnik i direktor Solvisa, tvrtke za proizvodnju solarnih panela, koji je u Akromion uložio četiri milijuna eura, i sam je istaknuo da vidi veliki potencijal u Akromionu i privatnom zdravstvu te mu je zbog toga bilo važno podržati ovaj projekt.

image

Stjepan Talan

foto Ratko Mavar
 - Razvija se perspektiva privatnog zdravstva u Hrvatskoj. Pratim zdravstvo već 30 godina i naspram državnog, zaista imam vjeru u privatno zdravstvo te konkretno u slučaju Akromiona u dugoročni razvoj, ali i stručnost - kazao je Talan za Lider.

Zdenko Adrović, direktor tvrtke Korta i dugogodišnji bivši predsjednik Uprave Raiffeisen banke, za Lider je istaknuo da su u investiciju u novu bolnicu ušli nakon suradnje s vlasnicima i upravom bolnice u 2018. godini, kada su surađivali u nabavi i financiranju moderne medicinske tehnologije.

- Upoznali smo se dobro tijekom tog razdoblja i nastavili suradnju i prilikom pripreme projekta financiranja i gradnje nove bolnice Akromion. Projekt je kombinacija domaćeg kapitala i kredita u optimalnom odnosu. Očekujemo da će investicija biti uspješna u svim elementima i da će koristi od nje imati, ne samo vlasnici nego i pacijenti i društvo u cjelini - istaknuo j Adrović. 

I on je istaknuo da Hrvatska nije poklonila gotovo nikakvu pažnju razvijanju privatnog zdravstva, niti njegovu uklapanju u ukupni zdravstveni sustav. 

image

Zdenko Adrović

foto

- To je duboko pogrešno. Kombinirani sustav postoji u gotovo svim zemljama. Rast i razvoj privatnog zdravstva u hrvatskoj se, usprkos tome, događa. Privatni zdravstveni sustav treba, u najkraćem mogućem roku, uklopiti u ukupni zdravstveni sustav. Jedna od koristi koja je prilično vidljiva, je vrlo brzo smanjenje lista čekanja za gotovo sve ili većinu zahvata ili usluga koje u Hrvatskoj nedostaju. Ne postoji niti jedan razlog da se pacijentima ne omogući korištenje usluga privatnog zdravstva uz sudjelovanje HZZO - kazao je Zdenko Adrović. 

28. travanj 2024 15:15