Tvrtke i tržišta
StoryEditor

UGP: Kolektivni ugovori za graditeljstvo još su jedan napad na male poduzetnike

08. Studeni 2022.

Udruga Glas poduzetnika u priopćenju želi ukazati na opasnost koja prijeti malim poduzetnicima zbog donošenja Kolektivnih ugovora za graditeljstvo. Kolektivni ugovor za graditeljstvo proširen je na sve poduzetnike i radnike u Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. Proširenje je stupilo na snagu 1. studenoga 2022. godine.

Kako navode, zabrinjavajuću promjenu čini nova grupa XI. koju sačinjavaju Član Uprave, direktor, vlasnik obrta i druge osobe ovlaštene za zastupanje gospodarskog subjekta, a čija minimalna osnovna bruto plaća od 1. studenoga 2022. mora iznositi 15.000,00 kuna (86,21 kn/sat).

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti:

"Smatramo da tim Ugovorom sindikati i Vlada rade kontra produktivnosti i konkurentnosti naše ekonomije, a zasigurno će to imati utjecaja i na višu cijenu gradnje i obnove, pa i nastavku galopirajuće inflacije.  

U svim sektorima, pa tako i u sektoru građevine plaće se moraju definiraju na tržištu, naročito kada se suočavamo s manjkom radne snage, a samim time i rastom. Tko danas hoće raditi u građevinskoj industriji ima puno bolje uvjete nego što ih je imao prije nekoliko godina, te će svaki direktor, ako dobro i odgovorno radi svoj posao, zasigurno zaraditi dobru plaću kod svog poslodavca i dobiti normalnu (dobru, tržišnu) plaću za svoj rad na tržištu.

Isto tako smatramo da direktor koji je ujedno i vlasnik svoje tvrtke ima apsolutno pravo isplatiti si plaću na temelju svojih mogućnosti i prihoda, a ne zato što mu određeni zakon/ugovor to određuje. Vlasnik firme, naravno, mora imati pravo birati želi li si isplatiti veću plaću ili veću dobit.

Sva ta regulacija, pa i ova o minimalnoj direktorskoj plaći u građevinskoj industriji nije ništa drugo nego teroriziranje poduzetnika, slobodnog tržišta kao i konkurentnosti i produktivnosti ekonomije. Ovakav pristup minimalnoj plaći direktora najviše ide na ruku velikim građevinskim tvrtkama, dok će ovakav kolektivni ugovor strahovito negativno utjecati na male poduzetnike koji će se  teško nositi sa tako visokim dodatnim izdacima.

Pitamo se istiskuje li netko namjerno male poduzetnike s tržišta, jer zasigurno je mali broj onih koji će to moći izdržati i preživjeti.

– Osim minimalnih plaća za direktore, Kolektivnim ugovorom definirane su minimalne plaće za cijeli niz drugih radnih mjesta kao što su samostalni projektant ili voditelj gradilišta. Smatramo da je to besmislica jer se te plaće moraju definirati na tržištu i da svatko mora svoju plaću zaraditi, a ne da samom definicijom radnog mjesta radnik ima pravo na relativno visoku minimalnu plaću. Očekujemo da će ovakav kolektivni ugovor utjecati na to da će se mali poduzetnici preseliti u neku drugu zemlju EU, čime će Hrvatska izgubiti prihod od poreza, ali i radnu snagu u građevinskom sektoru koji je trenutno pod pritiskom zbog manjka radne snage – kaže Hrvoje Kvasnička, član Odbora za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a."

18. srpanj 2024 18:43