Ukratko
StoryEditor

Alkaloid AD Skopje s povijesnim postignućem u liječenju refluksnog ezofagitisa i GERB-a - patentiran prvi omeprazol u tekućem obliku u svijetu

20. Veljača 2024.
Alkaloid - Omeprazole

Posljednjih godina ‘Alkaloid‘ je započeo proces redizajna postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova s dodanom vrijednošću koji omogućuju liječenje i zadovoljenje potreba pojedinca ili određenih skupina pacijenata. Strateška ulaganja u modernizaciju portfelja proizvoda dovela su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka s dodanom vrijednošću ‘Alkaloida‘ prvenstveno za liječenje refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) kod male djece koja ne mogu progutati tablete, kao i kod odraslih pacijenata koji imaju poteškoće s gutanjem (pacijenti s disfagijom) i nemogućnost gutanja (pacijenti koji koriste želučanu sondu za hranjenje i/ili gerijatrijski bolesnici).

Ove su bolesti jedne od najčešćih u gastroenterohepatologiji, a očituju se vraćanjem želučane kiseline u jednjak, što uzrokuje tegobe i moguće dugotrajne komplikacije. Lijekovi prvog izbora u liječenju refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv. inhibitori protonske pumpe, u koju skupinu spada i omeprazol, koji su uglavnom dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula te praška za otapanje. Po prvi put u povijesti, ‘Alkaloid‘ je razvio tekući oblik lijeka omeprazol spreman za upotrebu.

Inovacija ovog novog proizvoda ‘Alkaloida‘ temelji se na dvije odvojene otopine sadržane u pakiranju s dvije komore, koje pri otvaranju automatski miješa dvije otopine i daje gotov tekući omeprazol za upotrebu. Proizvod je ugodnog okusa limuna i mentola, ne sadrži šećer, sorbitol i bojila. Kako bi zadovoljili specifične zahtjeve u procesu proizvodnje ovog lijeka, tvrtka je uložila u namjenski izrađen stroj prikladan za ovaj inovativni proizvod, osiguravajući učinkovit i održiv lanac njegove isporuke diljem svijeta.

Za oralnu otopinu omeprazola ‘Alkaloid‘ je dobio prvi međunarodni patent za lijek s dodanom vrijednošću (Value Added Medicine - VAM), a već su izdana i prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka za makedonsko tržište i tržište Ujedinjenog Kraljevstva. U tijeku su registracijski postupci za zemlje Europe i tržišta Europske unije, a očekuje se ishođenje odobrenja za stavljanje lijeka u promet te njegovo kasnije lansiranje.

Ovaj proizvod naglašava predanost ‘Alkaloida‘ izvrsnosti u području farmacije i predstavlja iskorak u generičkoj proizvodnji lijekova kroz inovacije, tržišnu diferencijaciju i liječenje specifičnih skupina pacijenata. Trenutno se u razvojnim laboratorijima tvrtke radi na još nekoliko inovativnih formulacija.

25. travanj 2024 19:22