Ukratko
StoryEditor

Amerikanci dosegli nikad niži stupanj povjerenja u čelnika Fed-a

10. Svibanj 2023.
Jerome Powell

Većina Amerikanaca nema povjerenja u predsjednika središnje banke Jeromea Powella i njegovo upravljanje gospodarstvom, pokazalo je najnovije istraživanje tvrtke Gallup. Samo 36 posto ispitanika Gallupove ankete, provedene prošlog mjeseca, reklo je da imaju ‘veliko‘ ili ‘prilično veliko‘ povjerenje u Powella.

To je najniži stupanj povjerenja građana u čelnika Fed-a otkad je Gallup počeo provoditi godišnje istraživanje 2001. godine, kada je na čelu središnje monetarne vlasti u SAD-u bio Alan Greenspan. Tek nešto više građana, njih 37 posto, iskazalo je povjerenje Janet Yellen u 2014. godini, na početku njezinog mandata na čelu središnje banke. Yellen je u međuvremenu imenovana ministricom financija.

Povjerenje građana u aktualnog šefa Feda naglo je oslabilo u odnosu na pandemijsku 2020. kada je uživao najveću podršku još od Greenspana u 2004. godini. Povjerenje je kopnilo paralelno jačanju inflacije koju su Powell i drugi gospodarski čelnici sa zakašnjenjem prepoznali, a kasnili su i s mjerama njezina suzbijanja.

Šef Feda izjavljivao je u početku da je inflacija ‘prolazni‘ problem koji će se riješiti sam od sebe, da bi lani pokrenuo najagresivniji ciklus podizanja kamatnih stopa u 20-ak godina. No, inflacija je i dalje znatno iznad razine koju ciljaju u Fedu.

Amerikanci su podjednako skeptični i prema drugim dužnosnicima. Tako je povjerenje u predsjednika Joea Bidena na području upravljanja gospodarstvom na najnižoj razini od početka njegova mandata. Samo 35 ispitanika smatra da će postići dobre rezultate na tom području, u usporedbi s lanjskih 40 posto i 57 posto u 2021.

Oslabilo je i povjerenje javnosti u aktualnu ministricu financija Yellen, na 37 posto, s 54 posto dvije godine ranije, kada je Gallup posljednji put proveo anketu o povjerenju u tu poziciju u vladi. 

Anketa je također pokazala pad povjerenja u kongresne čelnike obiju stranaka. Anketa je provedena između 3. i 25. travnja na slučajnom uzorku od 1.013 odraslih osoba u SAD-u, uz ‘marginu pogreške uzorkovanja‘ od plus ili minus četiri postotna boda.

24. travanj 2024 03:19