Ukratko
StoryEditor

AZTN kaznio Plodine s 15.000 eura

03. Listopad 2023.
aztn LOGO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila je riječki trgovački lanac Plodine s 15.000,00 eura, priopćeno je iz te regulatorne agencije,

Iz AZTN-a su izvijestili da su pokrenuli upravni postupak po službenoj dužnosti protiv Plodina radi utvrđivanja je li iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu jednom od svojih dobavljača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Nakon provedenog postupka, utvrdio je da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse svom dobavljaču svježeg mesa.

Utvrđeno je, naime, da su Plodine u razdoblju od 29. ožujka 2018. do 8. siječnja 2019., izvršavale plaćanja tome dobavljaču svježeg mesa – junećih polovica - u rokovima duljim od zakonski propisanih 30 dana za svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode.

U AZTN-u smatraju da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na Plodine, već i u odnosu na ostale adresate zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

25. travanj 2024 05:31