Ukratko
StoryEditor

Beroš potvrdio još nekoliko slučajeva zaprimanja pacijenata u Zagrebu i Varaždinu

08. Studeni 2023.
Vili Berošfoto Ratko Mavar

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu, riječ je o blažim ozljedama te treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića.

- Od jučer imamo još nekoliko novih bolesnika. Novih je četvoro u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici na opservaciji i sumnja je uopće na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu zaprimljen u kasnim, jučerašnjim poslijepodnevnim satima - rekao je Beroš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Kako je izvijestio, svi pacijenti su s relativno blažim simptomima. Većina će biti otpuštena na kućno liječenje. 

Nisu svi pili iste napitke, neki su jeli slane štapiće

- Riječ je o blažim ozljedama za koje je potrebno u ovom trenutku utvrditi da li su sve u vezi sa konzumacijom različitih pića -  napomenuo je.

Otpušten na kućno liječenje je bolesnik u Varaždinu. Petoro bolesnika će biti otpušteno na kućno liječenje na KBC-u Zagreb, a vjerojatno i šesti, nakon gastroskopije koja se sada čeka, kazao je ministar zdravstva.

Istaknuo je da pacijenti nisu pili iste napitke, ‘što dodatno postavlja sumnju u moguću sugestibilnost simptoma‘.

- Drugi proizvođači, neki su čak konzumirali, nekakve slane štapiće. Dakle, moramo sve skupa povezati, staviti u realan kontekst, a ne dodatno plašiti javnost. U onom trenutku kada se određena veza uspostavi, javnost će biti izvještena, a do tada samo načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže -  kaže Beroš.

- Za sada možemo preliminarno reći da je dvoje od svih navedenih direktno u vezi sa određenom konzumacijom pića, međutim, za sve ostale je potrebno to sagledati - naglasio je ministar te poručio da ‘mjesta panici apsolutno nema, ali  određenom oprezu ima‘.

Uz još ovih nekoliko slučajeva koje je Beroš danas spomenuo, još su poznata tri slučaja - jedan u Rijeci i dva u zagrebačkom KBC-u.

Ministar je podsjetio da su u javnost izašli kada su se, nakon Rijeke, počeli javljati slučajevi sličnih kemijskih ozljeda i u drugim gradovima jer su procijenili da tada postoji realna opasnost.

- U ovom trenutku se još ne znaju uopće nalazi. Nakon ove prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija tog pića mogla je biti incidentalna, to piće moglo je biti na neki način promijenjeno. Dakle, pitanje je zašto je do toga došlo. Kada smo jučer, u poslijepodnevnim satima saznali za pojavu novih slučajeva u Zagrebu, tada smo izašli medijima i rekli sve ono što znamo - naglasio je.

Ispituju se uzorci, ali i informacije u javnom prostoru

Nekakvih informacija, pogotovo analiza koje bi rekle decidirano o čemu se radi, u ovom trenutku, kaže, još nema.

Vezano za poruke upozorenja građanima koje su se proširile društvenim mrežama ustvrdio je da su te informacije bile ‘lažne i krivotvorene i upravo su sa aspekta stvaranja nekakve panike puštene u javni prostor‘.

- I možete biti sigurni da institucije ove države rade ispitivanje tko zašto je pustio takve krivotvorene izjave u javni prostor - dodao je Beroš.

Poručio je da sve institucije u Republici Hrvatskoj rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman na ove izazove, postupa se, kaže, sukladno protokolu koji je predviđen za ovakve situacije.

U svim slučajima pojava ozljeđenika u različitim bolnicama, pravodobno je, ističe, obaviještena policija i sva ostala državna tijela,  i DORH i DIRH. Ako je procjena takva da bude uključena i SOA, bit će uključena, zaključio je Beroš.

27. travanj 2024 02:34