Ukratko
StoryEditor

Bivši šef Audija sprema se priznati krivnju u skandalu ‘dieselgate‘

03. Svibanj 2023.
foto Shutterstock

Bivši izvršni direktor Audija Rupert Stadler spreman je priznati koju je ulogu imao u ‘dieselgateu‘, u zamjenu za uvjetnu kaznu i plaćanje 1,1 milijuna eura, rekli su u srijedu on i njegov odvjetnički tim.

Stadleru se od 2020. godine sudi za prijevare zbog njegove uloge u skandalu u kojemu su matične kuće Volkswagen i Audi, 2015. godine priznale da su koristile ilegalni softver kako bi krivotvorile podatke o emisijama štetnih plinova.

Staldlerovi odvjetnici rekli su da će izjavu dati 16. svibnja, nakon čega će sudac odlučiti je li riječ o potpunom priznanju te će izreći presudu u lipnju. Nije bilo jasno hoće li Stadler izjavu predati osobno ili preko svojih odvjetnika.

Tužitelji su također pristali na dogovor. Sudac je rekao da se 60-godišnji Stadler suočava s kaznom zatvora od jedne i pol do dvije godine, koja će biti uvjetna ako Stadler pristane na priznanje.

Suđenje je jedno od najistaknutijih sudskih postupaka koji su proizišli iz ‘dieselgatea‘ u Volkswagenu i njegovoj podružnici Audiju. Dokazi da su krivotvoreni podaci milijuna testova emisija štetnih plinova pojavili su se u rujnu 2015. godine.

Prema tužiteljima, inženjeri su manipulirali motorima tako da su bili u skladu sa zakonskim vrijednostima ispušnih plinova na ispitnom stolu, no ne i na cesti. Stadler je optužen da nije zaustavio prodaju automobila čiji su podaci krivotvoreni, nakon što se pročulo za skandal.

Stadleru se sudi zajedno s bivšim direktorom Audija Wolfgangom Hatzom i jednim inženjerom. Hatz i inženjer priznali su da su krivotvorili podatke motora.

Audi je odbio komentirati, rekavši da nije stranka u suđenju.

Dogovor je uslijedio nakon što su se Stadlerova obrana, tužitelji i sud usuglasili, posebno oko toga koliko će Stadler platiti u zamjenu za uvjetnu kaznu.

Tužitelji su tražili dva milijuna eura, navodeći Stadlerove plaće u Audiju i Volkswagenu te njegovu financijsku imovinu i nekretnine. Stadlerov tim isprva je tvrdio da je 1,1 milijun eura previsok iznos jer on trenutno nema prihoda i suočava se s velikim pravnim troškovima.

16. travanj 2024 06:25