Ukratko
StoryEditor

Coface Country and Sector Risk priručnik za 2023.: Glavni trendovi svjetskog gospodarstva

16. Ožujak 2023.

Coface je izdao novi Country and Sector Risk priručnik za 2023. godinu u potpuno novom formatu, ali kao uvijek s našim dugo očekivanim procjenama rizika po zemljama i sektorima. Naš tim stručnjaka za ekonomska istraživanja nudi vam svoje analize i predviđanja za 160 zemalja i 13 sektora.

Za Xaviera Duranda, izvršnog direktora Cofacea, 2023. godina biti će ključna.

Što će donijeti 2023.?

– Rast će vjerojatno ostati sveukupno usporen (blizu nule), u SAD-u (ispod 1%), kao i u većini razvijenih zemalja.

Globalni rast potaknut će isključivo gospodarstva u razvoju, posebice zemlje proizvođače roba, koje će imati koristi od smanjenog aktivizma zapadnih središnjih banaka – predvođenih Federalnim rezervama – i oporavka kineskog gospodarstva.

Nakon očekivanog vrhunca epidemije, aktivnosti u Kini bi se trebale značajno oporaviti, potaknute domaćom potražnjom koja je bila osobito spora u posljednje dvije godine, osobito na razini kućanstava, gdje se čini da će višak štednje vjerojatno financirati vrlo snažan oporavak u potrošnji kućanstava. S obzirom na sve veće nezadovoljstvo stanovništva, čini se da vlada također želi podržati aktivnosti, kao što je sugerirano, na primjer, nedavnim ublažavanjem kontrolnih mjera ili ograničenja za neke sektore (ICT, nekretnine, itd.).

Nepotrebno je reći da ovaj prilično optimističan pogled nije bez rizika. Transformacija svijeta se ubrzava, a višedimenzionalna kriza koju proživljavamo nije blizu kraja. Većina prošlogodišnjih tema ostat će u središtu dnevnog reda, prije svega energetska kriza i inflacija. Potonji očito nisu samo ciklički i povezani sa sankcijama protiv Rusije i utjecajem pandemije, već su također, iznad svega, nasljeđe kroničnog nedovoljnog ulaganja u energetski sustav i, sasvim sigurno, cijena koja se plaća za njegov dekarbonizacija. Iako je nedvojbeno dobrodošao, pad inflacije posljednjih mjeseci stoga bi mogao biti samo prolazan, a porast cijena uočen od ponovnog otvaranja gospodarstava mogao bi biti uvod u novi, strukturno viši režim inflacije.

To je još istinitije jer izolacijske sile, prvenstveno inflatorne, ponovno izranjaju na površinu i povećavaju rizik od rascjepkanosti, što očito nije u interesu ni kolektiva ni bilo koje određene zemlje. Kako će onda reagirati monetarna i fiskalna vlast, čak i ako problem promatramo samo iz ovog kuta? Hoće li borba protiv inflacije, koja je u središtu mandata, doći u otvoreni sukob s ciljevima vlada?

Kao što možete vidjeti, godina koja je pred nama puna je rizika na svim frontama – makroekonomskim, financijskim, društvenim, političkim itd. – i mogla bi dovesti do toga da će svjetsko gospodarstvo, ovisno o odlukama koje se naprave, pasti u recesiju ili se konačno popeti na (desnom) putu za održiv, uključiv i krepostan razvoj – smatra Durand.

Dvadeset i sedmo izdanje ovog priručnika bavi se svim tim pitanjima i pokušava odgovoriti na njih usvajajući, kao što je uobičajeno, dvojni geografski i sektorski pristup. Preuzmite ga BESPLATNO: https://biz.coface.com/HANDBOOK_2023

Za daljnje informacije pozivamo vas da besplatno provjerite naše sveobuhvatne datoteke s procjenom rizika za 160 zemalja i 13 sektora u našem odjeljku s ekonomskim analizama na našoj internetskoj stranici.

24. travanj 2024 21:05