Ukratko
StoryEditor

EU produžuje ograničenje cijene plina za još jednu godinu

19. Prosinac 2023.

Europska unija namjerava produžiti ograničenje cijene plina za još 12 mjeseci, kao zaštitu od mogućih neplaniranih poskupljenja.

EU je prvi put dogovorio ograničenje cijene plina u prosincu 2022., nakon poskupljenja uzrokovanih smanjenjem isporuka iz Rusije.

Trenutna situacija je povoljnija nego prošle zime. Cijene energije su daleko niže, zemlje su osigurale nove izvore koji ne potječu iz Rusije, a skladišta plina gotovo su puna.

- Unatoč relativno dobrom početku zime, geopolitička situacija je i dalje vrlo osjetljiva. Hitne mjere pomažu da zaštitimo potrošače od pretjeranih cijena energije - rekao je europski povjerenik za energetiku Kadri Simson.

Ograničenje cijena trebalo je isteći u veljači 2024., a sada će se primjenjivati do kraja siječnja 2025. Ministri u utorak moraju usvojiti dogovor u pisanom obliku, ali taj je korak obična formalnosti.

Češki ministar industrije Jozef Síkela rekao je da je odgovor EU-a na prošlogodišnju energetsku krizu eliminirao "mogućnost ruskog predsjednika Vladimira Putina da nas ucjenjuje".

Ruski državni koncern Gazprom ove je godine isporučio 27 milijardi kubičnih metara plina u Europu, što je oštar pad u odnosu na 180 milijardi kubičnih metara plina koliko je poslao 2018. kada su isporuke bile na vrhuncu.

Ograničenje cijene plina u EU-u nikada nije stupilo na snagu. Osmišljeno je da se primijeni ako europske cijene plina prijeđu 180 eura po megavatsatu - razina koju referentna cijena plina u EU nije dosegnula od najtamnijeg trenutka europske energetske krize. Cijene su tada, u kolovozu 2022. dosegle vrhunac porastavši iznad 300 eura po megavatsatu.

25. travanj 2024 01:16