Ukratko
StoryEditor

Europski ulagači oprezni uoči izvješća o inflaciji

30. Kolovoz 2023.
Savjetnik 884 - Opcijske dionicefoto Shutterstock

Na europskim se burzama trguje se oprezno jer nakon dva dana znatnog rasta cijena dionica ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči objave novih podataka o inflaciji.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je u protekla dva dana ojačao po 1 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks porastao 0,46 posto, na 7.499 bodova, a pariški CAC 0,11 posto, na 7.380 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,02 posto, na 15.928 bodova.

Nakon dva dana znatnog rasta, ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči izvješća o inflaciji u kolovozu u Njemačkoj i Španjolskoj, kao i izvješća o povjerenju potrošača u eurozoni.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1,2 posto. U Hong Kongu su, pak, blago pale.

Kako jutros nema značajnijih vijesti iz regije, azijska tržišta prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,85 posto, dok je S&P 500 porastao 1,45, a Nasdaq indeks 1,74 posto.

Skok Tech dionica

Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica nekoliko tehnoloških divova s velikom tržišnom kapitalizacijom.

Cijena dionice Tesle skočila je više od 7,5 posto, Nvidie više od 4, a Alphabeta gotovo 3 posto.

I u većini ostalih sektora cijene su dionica porasle, zahvaljujući novim podacima koji pokazuju da se američko tržište rada ‘hladi‘, što je podržalo nade ulagača da Fed neće dodatno povećati ključne kamatne stope.

Doduše, nedavno je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je inflacija i dalje previsoka te da je središnja banka spremna za daljnje povećanje kamata, no ulagači se nadaju da će idućih mjeseci inflacija dovoljno popustiti da bi Fed mogao prekinuti ciklus podizanja cijene novca.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji gotovo 90 posto izgleda da će Fed na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene.

Isto tako, procjenjuje se da postoji više od 50 posto izgleda da Fed neće mijenjati kamate do studenoga.

Zahvaljujući tome, jučer su dodatno pali prinosi na američke državne obveznice, što ide u prilog tržištu dionica.

- Čini se da sve više investitora smatra da je ciklus povećanja kamata iza nas, pa kreću u kupnju dionica - kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

13. rujan 2023 17:16