Ukratko
StoryEditor

Kina isključila američku tvrtku iz nabave opreme za ključnu infrastrukturu

22. Svibanj 2023.

Kineski regulator za kibernetički prostor zabranio je u nedjelju operaterima ključne infrastrukture nabavu memorijskih čipova američkog Micron Technologyja uz obrazloženje da nisu prošli na testu mrežne sigurnosti.

- Analizom je utvrđeno da Micronovi proizvodi uključuju ozbiljne rizike za mrežnu sigurnost koji predstavljaju značajne sigurnosne rizike za kineski lanac nabave ključne informatičke infrastrukture i utječu na kinesku nacionalnu sigurnost - objavila je uprava za kibernetički prostor.

Nisu naveli pojedinosti niti precizirali koje Micronove proizvode zaključak obuhvaća.

Micron je rekao da je dobio obavijest kineskog regulatora o zaključku analize, dodavši da ‘očekuje nastavak dijaloga s kineskim vlastima‘.

Kina je analizu Micronovih proizvoda najavila krajem ožujka. Iz tvrtke su tada rekli da surađuju s regulatorom i da njihovo poslovanje u Kini teče normalno.

Nedjeljna odluka mogla bi utjecati na sektore u rasponu od telekomunikacija do transporta i financija, prema širokoj kineskoj definiciji ključne informatičke infrastrukture, a vremenski se poklopila sa sporom Washingtna i Pekinga oko tehnologije čipova.

SAD je domaćim proizvođačima već ograničio izvoz najsuvremenijih čipova u Kinu, a s Nizozemskom i Japanom dogovorio je i zabranu izvoza opreme na njihovu proizvodnju.

Micron proizvodi čipove za DRAM i NAND flash memoriju, a konkurenti su mu južnokorejski Samsung Electronics i SK Hynix i japanski Kioxi, kompanija u sastavu Toshibe.

Američka kompanija u Kini generira oko 10 posto prihoda. U 2022. njegov prihod u Kini i Hong Kongu iznosio je 5,2 milijare dolara, s udjelom u ukupnom prihodu od oko 16 posto, prema savjetodavnoj tvrtki Jefferies.

Trenutno nije jasno obuhvaća li odluka Pekinga i prodaju Micronovih proizvoda stranim tvrtkama u Kini, koje su glavni klijenti američke tvrtke i koriste njezine proizvode kao kompomente, prema analitičarima.

20. travanj 2024 15:27