Ukratko
StoryEditor

Koliko su Hrvati upoznati s agrifood startup scenom?

28. Rujan 2022.
Family walks on the field at sunset poljoprivreda, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, OPGfoto Shutterstock

TeamUp x Agrifood meetup okupio je vrhunske startupe iz područja prehrambene poljoprivrede

U sklopu Empowering Women in Agrifood programa, 26.9. održan je TeamUp x Agrifood meetup, prvi takvog karaktera u Hrvatskoj. Ideja samog TeamUp-a je povezati startupe u najranijoj fazi sa njihovim potencijalnim suosnivačima, suradnicima ili pak zaposlenicima. Meetup je okupio preko 50 sudionika, 5 panelista i 3 startupa u ranoj fazi razvoja. Panelisti su se dotaknuli mnogih tema i ispričali izazove s kojima se susreću. 

Brankica Borović, jedna od panelistica, život u Rimu zamijenila je OPG-om u Radučiću, a računalo s motikom. Osnivačica brenda prirodne kozmetike Viktoria, prisjetila se početaka iz potkrovlja svoje kuće i svih izazova s kojima se susrela u Lijepoj našoj. Iako kaže kako je cijeli proces bio iznimno zahtjevan, ističe kako su rezultati nagrađujući. Edo Mujkić, suosnivač i CEO BiteMe Nutritiona, i sam se trenutno susreće s izazovima na stranim tržištima, no unatoč tome svoj posao vidi kao poziv bez kojeg ne može zamisliti svakodnevnicu.

Tino Prosenik iz Grunteka otkrio nam je kako nove snage često pronalazi baš na ovakvim događajima, te je savjetovao mlade foundere da ne propuštaju prilike za regrutaciju novih talentiranih članova putem sličnih evenata. Poduzetnici su istaknuli mnoge izazove s kojima se susreću, a koji često uključuju nedostatak radne snage i resursa za razvoj, nezahvalnom tržištu te nepoticajućoj okolini. Ivana Radojčić Redovniković, profesorica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, objasnila je kako je njen tim imao sreću i “nepravednu” prednost u pristupu laboratoriju za provođenje eksperimenta koje im je ustupio Fakultet. Matija Bubmak, izvršni direktor DIH Agrifood Croatia, za kraj je rekao kako smatra da Hrvatska ima puno potencijala za razvoj ovog sektora na Europskom nivou s obzirom na geografski položaj, sa čime su se svi složili. 

Koliko Hrvati poznaju startupe iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, govori anketa provedena među sudionicima. Među najpopularnijim, istaknuli su se Gruntek i BiteMe. Potaknute njihovim uspjehom, sudionice ovogodišnjeg EWA programa, Monika Gvozdić i Magdalena Kovačić preuzele su mikrofon i predstavile projekte na kojima rade. 

Projekt i otvorenu poziciju u svojem timu prvo je predstavila Monika Gvozdić, osnivačica RoomHarvesta. RoomHarvest ima za cilj eliminirati upotrebu štetnih tvari za uzgoj povrtnih kultura i smanjiti pretjeranu upotrebu vode razvojem aeroponskog kompleta za uzgoj različitih kultura. Trenutno se nalaze u fazi testiranja, a prve glavice salate očekuju za 3 tjedna. U budućnosti planiraju uzgajati začinsko bilje i cherry rajčice. Trenutno njihov tim broji 3 člana, no nedostaje im netko sa znanjem anorganske kemije te se nadaju da će ubrzo pronaći pravu osobu. 

TeamUp x AgriFood | EWA | RoomHarvest

Nakon Monike, svoj tim predstavila je Magdalena Kovačić, studentica Agronomskog fakulteta te učenica glazbene škole. Ove dvije ljubavi odlučila je povezati u projekt pod nazivom Pjev Majke Prirode s željom da kreira destinaciju na kojoj će se educirati i uzgajati biljke primjenom zvučne tehnologije. U suradnji s Agronomskim fakultetom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva razvija prototip i provodi istraživanja. Njezin tim broji 4 člana, a u potrazi su za novom snagom koja će im pomoći s razvojem biznisa.

Za sve one koji su propustili ovaj event, Lean Startup Hrvatska u suradnji Polygon Balkan Hubom organizira TeamUp x Web3 meetup. Više informacija uskoro. 

19. travanj 2024 00:18