Ukratko
StoryEditor

Najbolji mladi mehaničar u Hrvatskoj predstavljat će nas u finalu u Mađarskoj

27. Svibanj 2022.
Jan Makarun, najbolji mladi mehaničar u Hrvatskoj 2022. godine

Prošlog vikenda završeno je prvo državno Young Car Mechanic natjecanje pod pokroviteljstvom Inter Cars Hrvatske. Osam učenika natjecalo se za titulu najboljeg mladog mehaničara 2022. godine u Hrvatskoj.

Titulom ovogodišnjeg najboljeg mladog mehaničara 2022. godine okitio se Jan Makarun pod mentorstvom Julije Lesjak. Pobjednički tandem dolazi nam iz Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba i on će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom finalu u Mađarskoj.

Drugo mjesto osigurao je Viktor Beligoj, predstavnik Industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške, sa samo jednim bodom manje, a na trećem mjestu našao se David Magličić, također predstavnik Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba, s istim brojem bodova kao i drugoplasirani Viktor, no slabije vrijeme koštalo ga je lošijeg plasmana. Koliko je sam situacija na vrhu bila napeta, svjedoči nam i 4. mjesto na kojem se našao Ivan Šobak iz srednje škole Konjščina, sa samo jednim bodom manje od drugoplasiranog.

- Jako sam uzbuđen što sam uspio pobijediti. Za mene je to velika nagrada, ali i velika prilika. Vjerujem da će pobjeda na državnom natjecanju imati ogroman utjecaj na razvoj karijere. Učinit ću sve što je u mojoj moći da dostojanstveno predstavljam našu zemlju na međunarodnom finalu - rekao je Jan Makarun, najbolji mladi mehaničar 2022. godine u Hrvatskoj.

- Vrlo je važno da mladi ljudi mogu njegovati svoje strasti i razvijati vještine. Inter Cars to savršeno razumije i podržava nas u našem svakodnevnom radu kako bismo studentima pomogli u razvoju njihove karijere i profesije. Kako će naša industrija izgledati u velikoj mjeri ovisi o tome kako ćemo se brinuti o tim mladim ljudima - bile su samo neke od riječi od mentora učenika.

Prvi put u Hrvatskoj

Young Car Mechanic je međunarodno natjecanje mladih mehaničara i mehatroničara, polaznika srednjih strukovnih škola. Glavni je cilj promicanje pozitivne slike među mladima u struci mehaničara automobila, razmjene iskustava i metoda učenja te pronalaženje mladih talenata u području mehanike i usluge automobila.

Ovo je prvo izdanje natjecanja Young Car Mechanic u Hrvatskoj. Riječ je o inicijativi koja je u pojedinim zemljama Inter Carsa obavezno uvrštena u kalendar događaja u industriji i svake godine privlači mlade stručnjake za popravak vozila kako bi se natjecali za titulu najboljeg mladog mehaničara u zemlji, a kasnije i u Europi.

Slogan 'Zajedno stvaramo, podržavamo i isporučujemo' iznimno nam je blizak. Natjecanje Young Car Mechanic je potvrda tome. Zajedno s našim dobavljačima, vodećim tvrtkama iz automobilske industrije, podržavamo mlade mehaničare u razvoju njihove strasti i ostvarivanju vlastitih snova.

Organizacija cijelog natjecanja nije bila moguća bez podrške naših partnera koji, poput Inter Carsa, brinu o razvoju mladih u automobilskom sektoru. I tako su strateški nalazi nacionalnog finala: Bosch, Shell, Continental, FEBI, Man + Hummel, Meyle, Schaeffler te ZF Aftermarket.

Sâmo državno finale održano je u dva dana, pri čem su učenici tijekom prvog dana zadatke rješavali na 5, a drugog dana na 3 modula. Samom početku natjecanja prethodio je uvodni dio u kojem su partneri natjecanja ukratko predstavili svoj brend i radni zadatak, te poželjeli svima sreću. Osim naših partnera dobavljača, uvodnu riječ održali su kratko i Petar Kovač iz Auto Hrvatske te Mirko Rugle, CEO Inter Cars Hrvatska. 

Nakon predstavljanja uslijedilo je kratko predavanje o zaštiti na radu te lagano spuštanje prema prostoru autoservisa, gdje su se natjecatelji dodatno upoznali s onim što ih čeka u oba dana natjecanja. Tijekom obaju dana mladići su marljivo i studiozno rješavali svoje zadatke, pokazujući zavidnu razinu znanja i iskustva, slušajući savjete svojih ispitivača koji su uživali tijekom rada s ovim mladim stručnjacima.

27. travanj 2024 05:44