Ukratko
StoryEditor

Njemačka vlada blokirala prodaju proizvođača mikročipova kineskom investitoru

09. Studeni 2022.

Njemačka vlada blokirala je prodaju proizvođača mikročipova Elmos iz njemačkog grada Dortmunda kineskom investitoru.

Ministar gospodarstva Robert Habeck predložio je zabranu prodaje Elmosa zbog sigurnosnih razloga, a potvrdio je da je u srijedu takvu odluku donio i kabinet vlade. 

Tvrtka je najavila da planira prodati svoj posao proizvodnje pločica s mikročipovima švedskom konkurentu Silexu, podružnici kineske Sai grupe, za oko 85 milijuna eura (85 milijuna dolara). Habeck je u utorak rekao da potencijalno kritične sektore poput proizvodnje poluvodiča treba promatrati kao osjetljive i da bi potencijalna kineska ulaganja u te sektore trebalo razmotriti s višeg aspekta kako bi dobila odobrenje vlade.

Lokalni čelnici u Dortmundu, uključujući gradonačelnika Thomasa Westphala, izrazili su zabrinutost da bi blokiranje prodaje moglo dovesti u opasnost radna mjesta u proizvodnom pogonu Elmos. Čipovi proizvedeni u Dortmundu starija su tehnologija koju Elmos više ne koristi u svojim linijama proizvoda. No ti su čipovi i dalje važni za medicinske testne uređaje.

Odluka njemačke vlade da blokira kupnju dolazi nakon što je kancelar Olaf Scholz progurao kontroverzni dogovor koji je omogućio kineskoj državnoj brodarskoj tvrtki Cosco da kupi 24,9 posto udjela u terminalu u luci Hamburg, gradu u kojem je Scholz nekd bio gradonačelnik.

Nekoliko ministara, uključujući Habecka, usprotivilo se tom dogovoru, no kupnja je realizirana uz objašnjenje da se kod kupnje tog udjela ne radi o kontrolnom paketu dionica.

27. studeni 2022 06:04