Ukratko
StoryEditor

Poslovne prilike u Indiji: Madhya Pradesh - Centar svjetske proizvodnje lijekova

17. Ožujak 2022.
Godišnju stopu koja u prosjeku raste 13 posto, u posljednjih šest godina Madhya Pradesh, jedna od najbrže rastućih indijskih država, postiže zahvaljujući iznimno razvijenoj farmaceutskoj industriji, izvrsnoj infrastrukturi, ali i velikim ulaganjima u razvoj drugih oblika proizvodnje

Smješten u središnjoj Indiji, Madhya Pradesh ​poznat je kao 'srce Indije' i područje u kojemu se ostvaruju veliki infrastrukturni projekti, s koridorima sjever – jug i istok – zapad koji prelaze državu. Dva glavna grada, Indore i Bhopal, ocijenjeni su kao prvi i drugi najčistiji grad u 'Anketi o čistoći' koju je provela Vlade Indije. Madhya Pradesh nudi prilagođeni paket poticaja za ulaganja iznad 15 milijuna američkih dolara u sklopu 'Megaprojekata'.

Moćna farmaceutika

Očekuje se da će vrijednost farmaceutske industrije u Indiji dosegnuti 65 milijardi američkih dolara do 2024. i 120 milijardi dolara do 2030.; danas vrijedi 41,7 milijardi dolara. Indija opskrbljuje više od 50 posto afričkih potreba za generičkim lijekovima, 40 posto potražnje za generičkim lijekovima u SAD-u i 25 posto svih lijekova u Velikoj Britaniji. Također zadovoljava oko 60 posto globalne potražnje za cjepivima i glavni je dobavljač DPT-a (vrsta imunizacije koja se primjenjuje u borbi protiv difterije, pertusisa i tetanusa), BCG-a (cjepiva protiv tuberkuloze) i cjepiva protiv ospica. Čak 70 posto WHO-ovih cjepiva (prema osnovnom rasporedu imunizacije) potječe iz Indije.

Upravo je Madhya Pradesh ​glavno farmaceutsko središte u zemlji u kojemu su smještene ključne domaće i međunarodne tvrtke u tom sektoru. Više od 100.000 ljudi u toj državi zaposleno je u farmaceutskom sektoru. No Madhya Pradesh veliku pozornost posvećuje i inovacijama u razvoju farmaceutike: ima osam odjela za razvitak lijekova u obliku kapsula ili tableta, 31 odjel za razvoj novih ljekovitih tvari te četiri velika parenteralna odjela usklađena s certifikacijom dobre proizvodne prakse (GMP) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Automobilski dijelovi

Madhya Pradesh ima razvijenu infrastrukturu svjetske klase uključujući industrijske parkove, industrijske koridore, pogone za testiranje. Prva indijska međunarodna institucija za razvijanje vještina Global Skill Park otvorit će se upravo u Bhopalu. U toj je državi razvijena i proizvodnja automobilskih dijelova, o čemu svjedoči više od dvjesto proizvođača automobilskih dijelova koji osiguravaju dobro razvijen automobilski ekosustav. Indore, Pithampur i Mandideep tvore jedan od vodećih indijskih automobilskih klastera u kojem su vodeće marke iz automobilske industrije.

Rasprostranjen na 2000 hektara, Pithampur Auto Cluster ima više od 120 velikih proizvodnih jedinica i 450 malih i srednjih proizvodnih jedinica s kombiniranim ulaganjem od milijardu do 1,3 milijarde dolara. Također je domaćin najveće azijske staze za testiranje automobila – NATRAX-a. Središnji institut za obuku i ispitivanje poljoprivrednih strojeva Budhni ima platforme za obuku i testiranje mehanizacije za razvoj poljoprivredne opreme. Država ima institute za razvoj vještina kao što su Indo-German Tool Room u Indoreu, Tehnološki centar MMSP u Bhopalu i Symbiosis Skill University u Indoreu.

Tekstilna i odjevna industrija

Indore, Bhopal, Ujjain, Dhar, Dewas, Khargone, Khandwa, Burhanpur, Gwalior, Chhindwara i Jabalpur glavni su centri za tekstilnu industriju u Madhya Pradeshu. Ondje je smješteno više od šezdeset velikih tvornica tekstila u kojima se upotrebljavaju pamučni materijali i materijali od umjetnih vlakana, s proizvodnim kapacitetom od 2,467.112 vretena. Pređa proizvedena u državi izvozi se u druge zemlje na daljnju obradu.

Klaster gotove odjevne industrije u Indoreu ima više od 1200 proizvodnih jedinica s centrom za dizajn odjeće u posebnoj gospodarskoj zoni Indore, a predložena su i četiri nova tekstilna parka u regijama Indore, Chhindwara, Ratlam i Bhopal. Proizvodnju podupiru posebni tekstilni instituti za dizajn i tehnologiju: NIFT i NID u Bhopalu te lllTDM u Jabalpuri, a centri za obuku zaposlenika i dizajn odjeće nalaze se u Indoreu, Bhopalu i Chhindwari – Inkubacijski centar za odjeću.

Informacije za investitore na jednome mjestu: https://invest.mp.gov.in/.

19. travanj 2024 13:33