Ukratko
StoryEditor

Rast broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama

14. Svibanj 2024.
obrtnik, obrt, zanat,foto Shutterstock

U obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je krajem ožujka ove godine bilo 202.596 zaposlenih, što je za 1,4 posto ili 2.881 osobu više nego na kraju veljače, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Porast broja zaposlenih ostvaren je u 15 područja djelatnosti, u rasponu od 0,5 posto u prerađivačkoj industrije, do 4,7 posto, u ugostiteljstvu i turizmu.

Statistika pokazuje da je pad broja zaposlenih prisutan u četiri  područja djelatnosti u rasponu od 0,2 posto u djelatnosti kućanstava kao poslodavaca; djelatnosti kućanstava koja proizvode različitu robu i obavljaju različite usluge za vlastite potrebe do 1,9 posto u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenja otpadom te djelatnosti sanacije okoliša. 

Uspoređujući broj zaposlenih po županijama, porast je ostvaren u 20 županija i kreće se od 0,5 posto u Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji do 3,7 posto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U Krapinsko-zagorskoj županiji broj zaposlenih ostao je na razini iz veljače ove godine.

16. lipanj 2024 07:39