Ukratko
StoryEditor

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni, u fokusu Ericsson

15. Listopad 2024.
Ericsson, Švedska

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno dok ulagači prate poslovna izvješća europskih kompanija, a u fokusu je dionica Ericssona jer je ta švedska kompanija izvijestila o većoj nego što se očekivalo kvartalnoj zaradi.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,09 posto, na 8.285 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 7.590 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,51 posto, na 19.607 bodova.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u telekomunikacijskom sektoru, u prosjeku 1,5 posto, što se zahvaljuje skoku cijene dionice Ericcsona za više od 9 posto, nakon što je ta švedska kompanija izvijestila o većoj nego što se očekivalo zaradi u proteklom tromjesečju, unatoč padu prodaje za 4 posto na godišnjoj razini.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica, pak, porasle, no na kineskim su tržištima oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Japanu porasle između 0,4 i 0,8 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu pale između 2,5 i 3,8 posto.

Na kineskim su burzama cijene dionica pale jer je splasnula euforija koju su nedavno izazvale nove monetarne i fiskalne poticajne mjere.

Uz to, posljednji makroekonomski podaci ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, a proći će još neko vrijeme dok nove poticajne mjere ne ubrzaju rast.

Na Wall Streetu tjedan počeo novim rekordima

Na ostalim burzama, pak, vlada bolje raspoloženje, što se zahvaljuje jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones ojačao 0,5 posto, S&P 500 oko 0,8, a Nasdaq indeks 0,9 posto.

Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa zahvaljuju se optimizmu ulagača jer je u petak sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća dobro počela, s obzirom da je nekoliko velikih banaka izvijestilo o boljim nego što se očekivalo rezultatima u trećem tromjesečju.

Ovoga će tjedna izvješća objaviti više od 40 kompanija i banaka, a ulagači se nadaju nastavku niza dobrih rezultata, koji bi opravdali dosadašnji snažan rast cijena dionica.

Na najvećoj svjetskoj burzi najviše su jučer porasle cijene dionica tehnoloških divova. Među ostalim, cijena proizvođača čipova Nvidie skočila je više od 2 posto, na nove rekordne razine, pa su i jutros na azijskim burzama snažno porasle cijene dionica proizvođača čipova.

15. listopad 2024 10:47