Ukratko
StoryEditor

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu: Završetak radova protupotresne obnove planiran je za potkraj srpnja

24. Svibanj 2024.
Studenti, učenici te djelatnici fakulteta dočekat će novu akademsku godinu u obnovljenim predavaonicama Učiteljskog fakulteta, čija je zgrada zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske

Zgrada Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ožujku i prosincu 2020. godine pretrpjela je znatna oštećenja potresom te je zahtijevala sveobuhvatnu poslijepotresnu obnovu. Nakon provedenog postupka dodjele nepovratnih sredstava u okviru poziva ‘Obnova infrastrukture i opreme u području obrazovanja oštećene potresom‘, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu osigurao je ukupno 23,440.190,96 eura. Do kraja projekta vrijednost izvantroškovničkih radova iznosi 262.899,84 eura.

image

Siniša Opić

– Za sada nemamo saznanja o dodatnim budućim povećanjima financijskog iznosa operacije obnove te se nadamo da će tako i ostati. U slučaju potrebe za povećanjima dolazimo do novog izazova u financiranju, koji se s obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju s provedbenim tijelima nadamo uspješno riješiti preraspodjelom postojećih sredstava operacije ili osiguranjem dodatnih sredstva s obzirom na to da je zgrada fakulteta vlasništvo Republike Hrvatske te je ulaganje u obnovu od nacionalnog interesa – istaknuo je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Zaštićeno kulturno dobro

Zgrada Učiteljskog fakulteta, sagrađena 1937. godine pod opusom arhitekta Zvonimira Vrkljana, predstavlja modernu hrvatsku međuratnu arhitekturu vrijednu očuvanja u izvornim graditeljskim i oblikovnim obilježjima. U postupcima izrade projektne dokumentacije i dobivanja uvjeta za rekonstrukciju, kao i samoj obnovi, sudjeluje i Konzervatorski odjel.

– U fazama projektiranja i izvedbe radova suradnja s konzervatorima je na interaktivnoj osnovi budući da se sve prilagođava stanju objekta i potrebama obnove uz ograničenja koja nose zahtjevi konzervatora. To je posebice važno kada se raspravlja o aspektima osiguranja temeljnih zahtjeva za građevine, jer su zahtjevi koji se postavljaju kod kulturnog dobra mnogo veći i složeniji u odnosu na druge objekte koji nemaju karakter zaštićenoga kulturnog dobra i nemaju tu vrstu vrijednosti za društvo u cjelini – napomenuo je Opić.

Nastava na 18 lokacija

Studenti, nastavnici, kao i nenastavno osoblje suočili su se s organizacijskim izazovima, ali se organizacija primjene rasporeda pokazala učinkovitom zahvaljujući svim dionicima. Završetak projekta protupotresne obnove planiran je do kraja srpnja.

- Radujemo se završetku projekta s obzirom na to da će se time studentima i djelatnicima fakulteta omogućiti rad u sigurnoj i energetski učinkovitoj zgradi što će rezultirati uštedama energije i troškova te poboljšanju uvjeta studiranja i rada - zaključio je Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

15. lipanj 2024 14:34