Ukratko
StoryEditor

Uttar Pradesh: novi indijski motor razvoja

05. Siječanj 2023.

Trodnevni ‘Uttar Pradesh Global Investors Summit 2023.‘, koji će se održati od 10. do 12. veljače 2023. u Lucknowu, vodeći je investicijski samit savezne vlade Uttar Pradesha. Samit će okupiti kreatore politika, korporativne čelnike, poslovna izaslanstva, akademsku zajednicu, ‘think-tankove‘ te političko i vladino vodstvo iz cijeloga svijeta

‘Uttar Pradesh Global Investors Summit (UPGIS) 2023.‘, koji će se održati od 10. do 12. veljače 2023. u Lucknowu, vodeći je investicijski samit savezne vlade Uttar Pradesha. Trodnevni ‘Investors Summit‘ okupit će kreatore politika, korporativne čelnike, poslovna izaslanstva, akademsku zajednicu, think-tankove te političko i vladino vodstvo iz cijeloga svijeta kako bi zajedno istražili poslovne mogućnosti i stvorili partnerstva. UPGIS 2023 je inicijativa usklađena s vizijom indijskog premijera Narendre Modija da Indiju učini gospodarstvom vrijednim pet trilijuna američkih dolara, prema čemu je Vlada Uttar Pradesha postavila cilj da tu saveznu državu pretvori u gospodarstvo vrijedno trilijun američkih dolara u sljedećih pet godina.

Premijer Modi otvorit će UPGIS 10. veljače, a ministar unutarnjih poslova Amit Shah i ministar obrane Rajnath Singh prisustvovat će samitu 11. veljače, a indijski predsjednik Droupadi Murmu 12. veljače. UPGIS-u će prisustvovati i predstavnici 20 najrazvijenijih zemalja, ali i 20 zemalja u razvoju. U programu će sudjelovati više od 10.000 delegata.

Plan za zelena ulaganja

Model upravljanja glavnog ministra Uttar Pradesha Yogija Adityanatha impresionirao je ulagače iz cijelog svijeta. Među kojima su i zemlje poput SAD-a, Kanade, Japana, Švedske, UAE-a itd. Izrazile su interes za ulaganje u vrijednosti od čak nekoliko milijardi američkih dolara. Kako bi se ostvarili ciljevi globalne transformacije na zelenu energiju, vlada Uttar Pradesha (UP) nastoji privući privatna ulaganja do šest milijardi američkih dolara u sektore solarne energije i bioenergije.

Savezna država postavila je cilj proizvesti 22.000 megavata (Mw) solarne energije u sljedećih pet godina – 14.000 Mw iz solarnih parkova i 6000 Mw putem krovnih solarnih elektrana te korištenjem zelenog vodika. Predstavljena u veljači, indijska strategija razvoja zelenog vodika nudi jeftiniju obnovljivu energiju i financijska odricanja za međudržavni prijenos električne energije tijekom razdoblja od 25 godina za projekte koji su naručeni prije lipnja 2025. godine. Poticaji uključuju zemljište po nižim cijenama u energetskim parkovima te namjenskim zonama za lokalne industrije.

Zeleni vodik proizvodi se razgradnjom vode u elektrolizeru korištenjem obnovljive energije. Kasnije se vodik može kombinirati s dušikom kako bi se dobio ‘zeleni‘ amonijak, čime se izbjegavaju ugljikovodici koji zagrijavaju planet. Zeleni amonijak koristi se za skladištenje energije i proizvodnju gnojiva. Najavljena 2021., indijska misija zelenog vodika govori o brzom širenju proizvodnje kako bi zemlja postala središte zelenog vodika. Odjel za energetiku održat će sastanak investitora u siječnju 2023. kako bi predstavio ponudu države privatnim tvrtkama.

Gradnja suhih luka

Uttar Pradesh, koji nema izlaz na more, planira do 2027. postati gospodarstvo vrijedno trilijun dolara te razviti mrežu suhih luka i postaja za teretne kontejnere kako bi potaknuo izvoz. Država planira razviti i moderan logistički ekosustav u partnerstvu s privatnim igračima. Suha luka je unutarnja intermodalna luka izravno povezana s morskom lukom cestama ili željeznicom kako bi se omogućilo brže kretanje izvoznog tereta. Prema Politici skladištenja i logistike UP-a 2022., država će ubrzati dodjelu zemljišta za logističke parkove i ponuditi niz subvencija i poticaja za privlačenje privatnih ulaganja.

Država će poduprijeti privatni sektor za razvoj skladišnih objekata, hladnih lanaca, multimodalnih parkova, skladišta kontejnera i infrastrukture kontejnerskih teretnih postaja u državi. 

image
foto
22. travanj 2024 11:39