Zeleno i digitalno
StoryEditor

Vetropack Straža nastavlja s ulaganjima u obnovljive izvore energije

30. Srpanj 2024.
Darko Šlogar, Vetropack Stražafoto Ratko Mavar

Tvrtka Vetropack Straža izvijestila je da nastavlja unaprjeđivati održivost proizvodnje stakla u svojoj tvornici u Humu na Sutli izgradnjom treće sunčane elektrane, nazvane Vetropack Straža III, sufinanciran iz Modernizacijskog fonda.

Provedbom tog projekta očekuje se smanjenje emisija ugljika za 300 tona godišnje, navodi se u priopćenju. Projekt je vrijedan ukupno 1.363.108,89 eura, a Modernizacijski fond sufinancira iznos od 817.865,33 eura.

Projekt MF-2023-1-1-120 sufinanciran je na temelju ugovora s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Početak projekta planiran je za rujan ove godine, a tijekom 11 mjeseci na krovnim površinama dijela tvorničkih zgrada bit će postavljena ukupno 4483 solarna panela i 25 invertera.

Proizvedena energija, kako su naveli iz tvrtke, koristit će se za proizvodnju staklenih boca i staklenki u tvornici u Humu na Sutli. 

– Sunčana elektrana Vetropack Straža III primjer je značajnog utjecaja strateških ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti i smanjenje našeg okolišnog otiska – istaknuo je predsjednik Uprave Vetropack Straže Darko Šlogar.

Postavljanje treće sunčane elektrane u njihovoj tvornici, kako je kazao, nakon prve dvije postavljene 2019., predstavlja još jedan značajan korak naprijed u posvećenosti održivoj proizvodnji i korporativnoj odgovornosti. 

Nova sunčana elektrana dodatno povećava Vetropackovu proizvodnju obnovljive energije i jača njegovu ulogu u virtualnoj mreži, odnosno podršku zelenoj tranziciji hrvatskoga gospodarstva prema održivijem energetskom sustavu, navodi se u priopćenju.

Vetropack grupa jedan je od vodećih europskih proizvođača staklene ambalaže za hranu i pića s oko 3.800 zaposlenih. Raspolaže s najsuvremenijim staklanama, prodajnim i distribucijskim uredima u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Ukrajini, Italiji, Republici Moldovi i Rumunskoj.

09. rujan 2024 07:36