Život
StoryEditor

69. Pula Film Festival: ‘Zbornica‘ Sonje Torakić osvojila Veliki Zlatnu arenu

26. Srpanj 2022.

Film Zbornica osvojio je ukupno četiri Zlatne arene, dok je nagrada publike za najbolji film, Zlatna vrata Pule, dodijeljena filmu ‘Nosila je rubac črleni‘ Gorana Dukića

Na tradicionalnoj dodjeli najboljih filmskih ostvarenja 69. Pula Film Festivala koja se održala ovog vikenda, Veliku Zlatnu arenu za najbolji film osvojio je film 'Zbornica', redateljice Sonje Tarokić. Njen tim se kući vraća s ukupno četiri Zlatne arene i to za najbolju glavnu mušku ulogu koja je pripala Stojanu Matavulju, najbolju sporednu žensku Nives Ivanković te za najbolju montažu koja je otišla u ruke Borni Buljević. I dok je stručni žiri kojeg su činili Stefan Ruzowitzky (predsjednik žirija) te članovi Rita Di Santo, Miran Miošić, Zrinko Ogresta i Marija Škaričić odabrao 'Zbornicu', publika je Zlatna vrata Pule za najbolji film dodijelila 'Nosila je rubac črleni', filmu redatelja Gorana Dukića.

Pulske uspješnice

Film 'Stric' redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića osvojio je dvije Zlatne arene i to za scenarij koja je dodijeljena redateljima filma Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu te za kostimografiju koja je pripala Ani Savić Gecan. S istim se brojem priznanja može pohvaliti i film 'Punim plućima' redatelja Radislava Jovanova i to za fotografiju koja je pripala Stanku Hercegu te za za oblikovanje zvuka Frani Homenu. Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Lani Barić za ulogu Vesne u filmu 'Glava velike ribe' redatelja Arsena Uremovića dok je Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu 'Nosila je rubac črleni' redatelja Gorana Dukića. Zlatna arena za masku pripala je Ani Bulajić Črček za film “Illyricvum” redatelja Simona Bogojevića Naratha. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je scenaristici i redateljici Nini Violić za film 'Baci se na pod'.

Međunarodni program

Nagrada za najbolji film u Međunarodnom programu pripala je filmu “Dani suše” redatelja Emina Alpera dok je publika glasovanjem za Međunarodni program, dodijelila diplomu filmu “Ljeto kada sam naučila letjeti” redatelja Radivoja Andrića.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa u sastavu Danica Čurčić, Jure Pavlović i Christian Routh odlučio je Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji dodijeliti Snježani Sinovčić Šiškov za film “Ljeto kada sam naučila letjeti” redatelja Radivoja Andrića, a za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju filmu “Dani suše” redatelja Emina Alpera. Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodijeljeno je filmu “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog.

16. travanj 2024 13:57