Život
StoryEditor

Balletcore: Novi modni trend zbog kojeg i muškarci obuvaju baletne papučice

17. Lipanj 2022.

Baletna estetika 2022. je inkluzivna, pomiče granice te redefinira pojam mode, a usvajaju je svi - bez obzira na spol ili konfekcijski broj

Od početka 2022. društvena platforma Pinterest zabilježila je 1 566 posto veći broj pretraga termina – balletcore, a taj je hashtag ostvario 23 milijuna pregleda na TikToku. Moda inspirirana baletnom odjećom je, bez sumnje, jedan od vodećih modnih trendova koji se nije samo probio u ormare ženstvenih dama već i u segment activeweara, ali i u muške ormare. Taj novi baletni stil uključuje suknjice od tila i baletne papuče, trikoe, bodyije, tajice, grijače za noge, košulje i topove na vezanje te baletnu mušku obuću.

Balletcore 2022. je inkluzivniji nego je i jedan baletni stil ikad bio – usvajaju ga svi, bez obzira na spol (i rod) ili tjelesnu građu. Kako navodi Highsnobiety, balletcore inspiraciju vuče iz klasičnog baletnog stila koji je nastao prije dvjesto godina kad je plesačica Marie Taglioni kreirala prve baletne papuče, špice te tako pomogla stvoriti tipičnu arhetipsku sliku balerine.

Početkom 20. stoljeća ruska kompanija Ballet Russes je sa svojim briljantnim, umjetničkim projektima zapad upoznala s tim vidom umjetnosti, zavela publiku i uspjela po prvi puta baletnu estetiku uvesti u modni svijet. Taj je stil pak postao mainstream kad je urednica Harper's Bazaara Diana Vreeland 1941. pokazala kako se baletne papuče mogu nositi i van kazališnih dasaka, a dizajnerica Claire McCardell angažirala postolara Salvatore Capezija koji je dizajnirao papučice 'za van'. Od tad, velike modne kuće poput Diora ili Chanela svojim kupcima prodaju baletnu estetiku, a fascinacija tom plesnom umjetnošću ne jenjava ni danas.

Redefiniranje mode

Početkom 2010. modni su znalci zabilježili jači povratak trenda balletcorea kojemu je tad okidač bio film Black Swan s Natalie Portman u glavnoj ulozi. Ove se godine pak vratio potaknut pandemijom koja je potrošače obukla u udobniju odjeću. Baletna je estetika pandemijskom athleisureu dala dašak glamura, a da pritom nije kompromitirala udobnost. Paralelno, korisnici TikToka poludjeli su za 'balletokom', snimkama plesnih točaka i vježbi baletnih stručnjaka, ali i amatera. Osim što su 'skidali' njihove plesne pokrete, korisnici su dobili uvid u život plesača budući da oni objavljuju videa koja prate njihovu svakodnevicu, ali i događaje iz backstagea.

Jedan od najpopularnijih glazbenika generacije Z, Harry Styles je pak baletnu estetiku digao na potpuno novi nivo te se za naslovnicu svog posljednjeg albuma fotografirao u muškim baletnim papučama. Dizajnerske kuće Dries Van Noten, Lanvin, Jil Sander, Bode, Wales Bonner i E. Tautz također su ponudile muške varijante baletnih papuča učinivši ih sličnijim klasičnim loafericama nego ženskim varijantama balerinki.

image

Maison Margiela baletne cipele za muškarce

foto Maisonmargiela.com
Iako taj modni trend mnogima zvuči avangardno, Highsnobiety podsjeća da se sličan stil obuće može već stoljećima vidjeti u različitim kulturama, i to na muškarcima. Tako su, primjerice, ravne sandale tradicionalna korejska obuća, a obuća nalik papučama nosi se u i kineskim borilačkim vještinama, ali i u borbama s bikovima tijekom kojih toreadori nose njihove čuvene - zapatillas.

I upravo ta činjenica da baletnu estetiku ne usvajaju samo gizdaste, vitke dame već muškarci i žene bez obzira na konfekcijski broj, čini balettcore 2020.-tih posebnim. Naravno, kao i mnogi trendovi koje su potaknule društvene platforme, velike su šanse da će i ovu modernu baletnu estetiku zamijeniti neki novi trend koji će žariti i paliti već sljedeće godine.

image

Maison Margiela baletne cipele za muškarce

foto Maisonmargiela.com
Ipak, ovogodišnji balletcore bi mogao ostaviti dugoročniji trag na muški stil odijevanja. Naime, posljednjih godina popularni dizajneri prilično eksperimentiraju s muškom modom, brišu se zadane granice, ali i razlika između muške i ženske odjeće. U tom smislu, balletcore se savršeno uklapa u trajniji trend; trend koji redefinira pojam mode za žene, ali i muškarce.

23. travanj 2024 12:00